Home » Știri » Știri sociale » Cartiere de evitat în București – viața în ele e foarte departe de bunul simț

Cartiere de evitat în București – viața în ele e foarte departe de bunul simț

Pană Emanuela / 15.10.2020, 11:59

Bucureștiul este, potrivit locuitorilor săi, un oras mult prea aglomerat, poluat și murdar. Astfel, cele mai multe păreri adunate de sociologi despre „Micul Paris“ sunt negative. Peste 60% dintre repondenții unui studiu consideră orașul ticsit, o treime dintre ei spun că este și foarte poluat, iar 20% îl percep ca fiind murdar. Află în rândurile de mai jos care sunt cele mai rău famate locuri din Capitală și cum se desfășoară viața acolo.

Cartiere rău famate din București

Ferentari, „Bronx-ul“ Bucureștiului 

Poreclit și „Bronx-ul“ Bucureștiului, după renumitul cartier din New York, sau „Champs Elysees-ul traficanților de heroină“, Ferentari este localizat în Sectorul 5 al Capitalei, fiind un loc de evitat după lăsarea întunericului, mai ales dacă trebuie să mergi pe jos. Ai putea să chemi un taxi, dar să nu te mire dacă șoferul îți va refuza comanda.

Ferentari este cea mai săracă zonă a Bucureștiului și, probabil, nu e de mirare că are cea mai mare densitate de persoane certate cu legea. În prezent, cartierul se găsește într-o stare deplorabilă, în care străzile au luat locul tomberoanelor. Aici, grupurile de „băieți de cartier“, care se cred regii străzilor, îi pândesc pe noii ajunși în zonă, pentru a le servi puțin din lecția „ghici cine-i șeful aici“. De asemenea, aici se petrece cam tot ce se consideră infracționalitate: trafic de droguri, de arme și escrocherie.

Potrivit istoricilor, numele cartierului provine de la cuvântul latin „ferentarius“, care înseamnă soldat ce făcea parte din infanteria legiunilor romane.

Rahova, „vecină“ cu Ferentari

Aflat la granița cu Ferentariul, Rahova este un alt cartier care țintește primele poziții în lista zonelor rău famate din Capitală. Situat tot în Sectorul 5, acest loc are un grad de periculozitate la fel de ridicat ca și cartierul anterior menționat. Aici se „operează“ eschrocherii la nivel înalt, cămătăria e la loc de cinste, iar risul de a fi luat la bătaie din senin, fără să știi ce te-a lovit, este foarte ridicat.

Tot aici a luat naștere și deja celebra vorbă „Ori suntem golani, ori nu mai suntem“. Un alt lucru evident este că aici legea se face cu pumnul și nu cu genții Poliției. Cu un nume provenit dintr-un eveniment demn de mândrie în isoria țării (victoria armatei române la Rahova în 1877), acest cartier a devenit groapa de gunoi a Capitalei, oamenii plângandu-se mai mult de insalubritatea străzilor decât de rata infracționalității.

Cândva, Rahova era cea mai dinamică zonă imobiliară a Bucureștiului.

Pantelimon, un alt cartier de pe lista fricii

Un studiu realizat în rândul locuitorilor Capitalei pune Pantelimonul pe „harta fricii“. Acest cartier, adesea prezent în versurile melodiilor trupei autohtone B.U.G Mafia, este considerat „o groapă“ în care se petrec adesea infracțiuni. Pantelimonul a devenit renumit pentru consumul de droguri și pentru veșnicere razii ale Poliției, de multe ori inutile.

Este drept că nu în întreg cartierul se pretrec astfel de fapte, dar nici nu-ți e confortabil să mergi noaptea singur pe străzile lui. Clanurile prezente aici, care sunt foarte unite și actionează imediat dacă se simt amenințate, au ca principale activități furtul și violul.

Citește și: Spitalele din București, „hoteluri“ pentru persoanele fără adăpost, pe timpul iernii

Viața aici e departe de bunul simț

Sociologii au creat, cu ajutorul răspundurilor oferite de bucureșteni, o hartă a fricii care indică zona Primăverii drept cea mai sigură din Capitală, ea fiind urmată de Cotroceni, Aviaţiei, Herăstrău, Băneasa. La cealaltă extremitate se aflăPantelimon, Rahova şi Ferentari.

O imagine a vieții din cartierele de evitat din București
O imagine a vieții din cartierele de evitat din București

„Cele mai «înfricoșătoare» cartiere sunt cele mai sărace. Cu toate că numărul infracțiunilor este mult mai mic decât infracțiunile din Primăverii, 1 mai sau Aviației, pentru simplul motiv că infracțiunile se întâmplă acolo unde sunt bani. Însă, mentalul colectiv vine și tratează cu etichete sociale anumite zone în funcție de categoria socială care locuiește acolo sau care este percepută ca locuind acolo“, explică sociologul Gelu Duminică, potrivit digi24.ro.

De asemenea, specialiștii spun că este mult mai simplu pentru autorități să delimiteze zonele de risc, pentru că astfel pot avea mai mult control asupra infracţiunilor.

„Sunt anumite zone deboucheu, zone în care lumea știe că este o anumite infracționalitate, mult mai ușor controlabile de instituțiile de forță și tocmai de aceea sunt oarecum „tolerate” anumite grupări criminale în acea zona. Nu e o chestiune pe care doar poliția din București o face, ci peste tot în lume, tocmai de aceea peste tot avem cartiere rău famate, însă ele sunt destul de bine controlate“, punctează Duminică.