Home » Știri » Cât ar mai putea continua războiul Rusia-Ucraina. Detalii nebănuite au ieșit la iveală

Cât ar mai putea continua războiul Rusia-Ucraina. Detalii nebănuite au ieșit la iveală

Alexandru Cazacu / 14.06.2022, 09:55
Cât ar mai putea continua războiul Rusia-Ucraina. Detalii nebănuite au ieșit la iveală

Se pare că rușii rămân fără rachete de precizie și vor putea continua războiul în ritmul actual vreme de cel mult un an de zile, conform unor estimări realizate de către Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina. După cum arată sursa citată, Rusia efectuează în prezent „mult mai puține atacuri cu rachete”.

Cât ar mai putea continua războiul Rusia-Ucraina

În prezent, forțele armate ruse efectuează din ce în ce mai puține atacuri cu rachete și folosesc proiectile de tip Kh-22, acestea fiind „rachete sovietice foarte vechi,  fabricate în anii ’70”, potrivit sursei citate. În cadrul unei postări pe Facebook, Vadim Skibițki, adjunctul șefului informațiilor militare a spus că „Acest lucru arată că Rusia rămâne fără rachete de înaltă precizie”.

Ba chiar mai mult de atât, oficialul a estimat că, având în vedere faptul că resursele economice îi vor permite Rusiei să continue războiul timp de un an în ritmul curent, „Kremlinul ar putea încerca să înghețe războiul pentru o vreme, pentru a convinge Occidentul să anuleze sancțiunile, iar apoi să reia agresiunea”.

În opinia lui Skibițki, obiectivul Rusiei este „toată Ucraina, și nu se limitează doar la Ucraina”. Totodată, el a adăugat că situația este critică și pentru forțele de apărare ucrainene, mai ales din punct de vedere al muniției pentru artileria grea, potrivit Antena 3.

Ucraina rămâne fără muniție de artilerie

În urmă cu câteva zile, serviciile de informații de la Kiev avertizau că forțele armate ucrainene rămân fără muniție de artilerie grea în conflictul dintre forțele de apărare și trupele invadatoare pentru controlul regiunii Donbas.

„În prezent, războiul este unul de artilerie. Pe actualele linii de front este decis viitorul iar noi pierdem în ceea ce privește artileria. Totul depinde în prezent de ce ne dă Occidentul. La 10 – 15 piese de artilerie rusești, Ucraina opune una singură. Partenerii vestici ne-au dat circa 10% din ce au”, spunea Vadim Skibițki.

Conform spuselor oficialului, armata ucraineană utilizează zilnic aproximativ 6.000 de obuze. Totodată, Skibițki susținea că ucrainenii au epuizat aproape toată muniția de artilerie, iar acum folosesc obuze NATO standard de calibru 155, potrivit The Guardian.

Cât ar mai putea continua războiul Rusia-Ucraina
Cât ar mai putea continua războiul Rusia-Ucraina. Detalii nebănuite au ieșit la iveală

Războiul face sute de victime zilnic

În urmă cu câteva zile, președintele Ucrainei spunea că între 60 și 100 de soldați ucraineni mor în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți. Cu toate acestea, Ucraina a ținut secret numărul total al pierderilor sale militare.

Vadim Skibițki a precizat că este necesar ca Occidentul să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge piesele de artilerie rusă de la distanță. Săptămâna trecută, Oleksiy Arestovych, consilierul prezidențial ucrainean a declarat pentru sursa citată că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple, adică cu mult mai multe decât cele promise până acum de Marea Britanie și Statele Unite, pentru a avea o șansa în fața Rusiei.

Conform celor de la The Guardian, Ucraina urmează să ceară Occidentului o listă de arme și echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles, pe data de 15 iunie.