Home » Știri » Cât ar mai putea dura războiul Rusia-Ucraina. Estimarea făcută de SUA

Cât ar mai putea dura războiul Rusia-Ucraina. Estimarea făcută de SUA

Alexandru Cazacu / 16.04.2022, 10:54
Cât ar mai putea dura războiul Rusia-Ucraina. Estimarea făcută de SUA

Nu cu mult timp în urmă, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a vorbit despre momentul în care s-ar putea încheia războiul Rusia-Ucraina. Află în continuarea acestui articol cât ar mai putea dura conflictul armat dintre cele două țări. Aceasta este estimarea făcută de Statele Unite.

Cât ar mai putea dura războiul Rusia-Ucraina

Secretarul de stat, Antony Blinken, le-a spus aliaților Uniunii Europene că Statele Unite sunt de părere că războiul Rusia-Ucraina ar putea dura până la finele anului curent, conform jurnaliștilor de la CNN. Pe de altă parte, doi oficiali europeni au declarat publicației de evaluare a lui Blinken că războiul nu se va încheia în curând.

În schimb, există și alți oficiali care consideră că luptele în estul Ucrainei ar putea continua încă patru până la șase luni, scrie Insider. Totodată, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a spus pentru CNN că Blinken a discutat despre preocupările SUA legate de extinderea conflictului, dar că angajamentele sale erau centrate pentru „a-l opri cât mai repede posibil”.

Se pare că, în ceea ce privește războiul Rusia-Ucraina, oficialii nu văd un sfârșit rapid la orizont. Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al SUA , a afirmat într-o conferință de presă de la Casa Albă că „este posibil să nu mai fie doar o chestiune de câteva săptămâni înainte ca totul să se termine”. Potrivit acestuia, următoarea fază a războiului „ar putea fi măsurată în luni sau chiar mai mult”. Cu toate acestea, evaluarea lui Antony Blinken extinde și mai mult potențialul interval de timp.

Cât ar mai putea dura războiul Rusia-Ucraina
Cât ar mai putea dura războiul Rusia-Ucraina. Estimarea făcută de Statele Unite

Obiectivele lui Putin rămân neschimbate

Mai mulți oficiali au declarat pentru rețeaua TV americană că obiectivele militare ale lui Putin sunt neschimbate, chiar dacă nu a reușit până acum să captureze site-uri cheie precum Kievul. Președintele rus pare să fi crezut că invazia, pe care a numit-o doar  o „operațiune militară specială”, va dura numai câteva zile.

De fapt, într-o apariție la televiziunea de stat de miercuri, Vladimir Putin a spus că Rusia va continua să lupte până când obiectivele sale „nobile” vor fi îndeplinite. Anunțul a venit la o săptămână după ce trupele ruse s-au retras din jurul Kievului, pentru a fi repoziționate în regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Conform sursei citate, președintele Joe Biden a anunțat miercuri un pachet de ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei, inclusiv artilerie grea. Totodată, președintele american a precizat că nu va exista nicio încetinire a sprijinului SUA din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat vineri că a efectuat lovituri cu rachete asupra Kievului, avertizând că astfel de acțiuni se vor intensifica, ca urmare a ceea ce instituția menționată numește „atacuri teroriste” sau ”acte de sabotaj” comise de ucraineni în Rusia. Mai exact, în urmă cu câteva zile, Rusia acuza Ucraina că a trimis elicoptere peste graniță cu scopul de a efectua atacuri în mai multe localități din Rusia.