Home » Știri » Cât costă asigurarea de sănătate pe o lună, în 2022. Tot ce trebuie să știi dacă nu ești angajat și nu ai venituri declarate

Cât costă asigurarea de sănătate pe o lună, în 2022. Tot ce trebuie să știi dacă nu ești angajat și nu ai venituri declarate

Bucur Ioana / 16.06.2022, 10:36
Cât costă asigurarea de sănătate pe o lună, în 2022. Tot ce trebuie să știi dacă nu ești angajat și nu ai venituri declarate

Cu toate că, teoretic, în România, serviciile medicale sunt gratuite, în realitate, statul primește bani lunar pentru fiecare persoană, de la angajator. În cazul în care cel din urmă nu există, obligația revine fiecărui român. Află cât costă asigurarea medicală de sănătate pe o lună, în 2022. Informații importante pentru cei care nu au un loc de muncă sau un venit declarat.

Cât a ajuns să coste, în 2022, asigurarea de sănătate

În ultimele luni, suntem martorii unui șir aparent fără sfârșit de scumpiri, ce au afectat toate serviciile și produsele: energie electrică, gaze, mâncare, benzină, motorină, lista poate continua și include și asigurarea de sănătate.

Cei care nu sunt angajați și nu au venituri declarate pot obține statutul de asigurat în sistemul de asigurări sociale dacă plătesc 1.530 de lei pentru un an întreg – adică 127,5 lei pe lună. O scumpire cu 150 de lei în comparație cu anul trecut.

Majorarea este consecința creșterii salariului minim valabil în anul 2022. Începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, salariul minim brut pe economie a crescut la 2.550 de lei, de la 2.300 de lei cât era în 2021, potrivit HG nr. 1.071 din 2021, publicată în Monitorul Oficial în 5 octombrie 2021.

Noua sumă, de 1.530 de lei, este obținută prin înmulţirea valorii salariului minim brut valabil în anul 2022 (adică 2.550 de lei) cu şase luni şi cu 10% (cota de contribuţie de asigurări sociale la sănătate).

Trebuie menționat că asigurarea de sănătate a persoanelor fără venituri fiscalizate în anul 2022, care nu sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS), are caracter opțional și are o valabilitate de 12 luni de la data achitării.

Cât costă asigurarea de sănătate pe o lună, în 2022. Tot ce trebuie să știi dacă nu ești angajat și nu ai venituri declarate

S-a discutat ca unii angajați să fie scutiți de la plata CASS

În luna martie a acestui an, Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat ca toți angajații din Sănătate să fie scutiți de la plata CASS, motivând că sunt zeci de funcţii în acest domeniu cu un salariu de bază net mai mic decât al unui salariat necalificat din construcţii.

„Dacă principiul importanţei sociale a muncii constă în faptul că salarizarea (inclusiv scutirea de contribuţii şi impozit deoarece influenţează netul) se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor cum este posibil ca o funcţie de specialitate din sistemul sanitar să fie renumerată sub nivel unui muncitor necalificat?”, au scris aceştia, într-o postare pe Facebook.

Sindicaliştii de la „Solidaritatea Sanitară” au afirmat atunci că au solicitat Ministerului Sănătăţii şi Guvernului scutirea de CASS (10%) pentru toţi lucrătorii din sănătate, exlicând că angajaţii din alte sectoare de activitate beneficiază de reduceri fiscale, printre care şi scutirea de contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în timp ce angajații din sănătate nu beneficiază de nicio facilitate specifică sectorului.

„Justificarea cel mai des întâlnită, că se doreşte a asigura forţa de muncă necesară în construcţii prin asigurarea unui venit minim rezonabil, nu se susţine deoarece reducerile fiscale se aplică până la salariul de 30.000 lei/ lună, salariatul până la această sumă plătind 0 impozit, 0 CASS si doar 21,25% CAS (reducere cu 3,75%) iar angajatorul benefeciază de reducerea cotei contribuţiei asiguratorii pentru muncă, precum şi de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate în cazul condiţiilor deosebite de muncă sau în cazul condiţiilor speciale de muncă.

Trebuie să menţionăm că scutirea de CASS, cu efecte directe asupra finanţării sistemului de sănătate, nu o întâlnim doar la salariaţii din sectorul construcţii ci şi în cadrul altor salariaţi din alte sectoare (de ex. în sectorul Culte personalul monahal al cultelor recunoscute).

Astfel, având în vedere faptul că sistemul public de sănătate reprezintă un sector prioritar dovedit şi prin rolul jucat în combaterea epidemiei timp de doi ani de zile, solicităm ca, în mod nediscriminatoriu, tratamentul fiscal de care trebuie să beneficieze lucrătorii din sănătate să devină asemănător cu cel de care beneficiază lucrătorii din construcţii”, au subliniat sindicaliştii.

Solicitarea acestora a fost prezentată și în Comisia de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii.