Home » Știri » Cât durează imunitatea față de Covid 19, după ce ai trecut prin boală. Un nou studiu oficial

Cât durează imunitatea față de Covid 19, după ce ai trecut prin boală. Un nou studiu oficial

Alexandru Cazacu / 04.02.2021, 11:29
Cât durează imunitatea față de Covid 19, după ce ai trecut prin boală. Un nou studiu oficial

În toată lumea, milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus și ulterior s-au vindecat, devenind astfel imuni. Însă, cât timp vor avea aceștia anticorpi pentru acest virus ucigaș în organism? Ce au descoperit cercetătorii din Marea Britanie?

Cât durează imunitatea față de Covid 19, după ce ai trecut prin boală

Un studiu făcut de cercetătorii de la Public Health England arată că, majoritatea celor care au fost bolnavi de coronvavirus devin imuni la acesta pentru o perioadă de cinci luni. Specialiștii au descoperit că persoanele care au fost deja infectate cu noul COVID-19 nu sunt la fel de predispuși să mai contacteze virusul precum sunt cei care nu au fost niciodată infectați, potrivit BBC.

De la începutul pandemiei, mai multe studii ale oamenilor de știință au arătat că persoanele care au fost infectate cu noul SARS-CoV-2, ar putea fi imune pentru o perioadă de cel puțin trei luni de zile.

Cu toate acestea, un  nou studiu al cercetătorilor din Marea Britanie arată rezultate mai bune pentru cei care au avut COVID-19 și s-au vindecat. Mai exact, rezultatele studiilor demonstrează că imunitatea acestora poate dura cel puțin 5 luni de zile.

Cei care s-au vindecat de Covid-19 sunt mai puțin predispuși

Mai mult de atât, studiile oamenilor de știință britanici aduc și altă veste bună. Rezultatele acestora indică faptul că, persoanele care s-au vindecat de coronavirus sunt cu 83% mai puțin predispuse să se infecteze decât cele care nu au avut niciodată COVID-19.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază faptul că protecția împotriva virusului nu este chiar 100%. Astfel, există șansa ca unele persoane să se infecteze din nou cu noul coronavirus și chiar să îl dea mai departe și altor oameni.

”Chiar dacă credeți că ați avut deja boala și sunteți protejat, puteți sta liniștiți pentru că este foarte puțin probabil să dezvoltați infecții severe, însă, există totuși riscul să vă infectați din nou și să transmiteți și altora boala.

Acum, mai mult ca oricând, este vital să rămânem cu toții acasă pentru a ne proteja serviciile de sănătate și a salva vieți”, a declarat prof. Susan Hopkins, care a condus studiul, potrivit sursei citate.

Cât timp ai anticorpi, după ce te-ai vindecat de COVID-19
Cât timp ai anticorpi, după ce te-ai vindecat de COVID-19

Studiul realizat în Marea Britanie

Începând din luna iunie, până în noiembrie 2020,aproximativ 21.000 de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie au fost testați în mod regulat pentru a se detecta noile infecții.

Dintre cei care nu aveau anticorpi împotriva virusului și care s-ar putea să nu fi avut niciodată acest virus, 318 au fost infectați cu COVID-19 în acest interval de timp. Pe de altă parte, dintre cele 6.614 persoane care au avut coronavirus, dar s-au vindecat și au avut anticorpi, doar 44 s-au s-au reinfectat.

Oamenii de știință au găsit diferite dovezi care sugerează că aceste persoane au fost re-infectate (inclusiv cu noi simptome) la mai mult de 90 de zile de la prima infecție. Cu toate acestea, cercetătorii vor continua să monitorizeze lucrătorii din domeniul sănătății timp de 12 luni pentru a vedea cât durează imunitatea. Mai mult, aceștia vor analiza îndeaproape cazurile cu noua variantă, care nu era răspândită în momentul acestei prime analize.