Home » Life & Style » Ce este moartea clinică, ce au văzut pacienții care au ajuns în moarte clinică și cum explică oamenii de știință acest fenomen

Ce este moartea clinică, ce au văzut pacienții care au ajuns în moarte clinică și cum explică oamenii de știință acest fenomen

Manolică Anca / 22.01.2021, 13:38
Ce este moartea clinică, ce au văzut pacienții care au ajuns în moarte clinică și cum explică oamenii de știință acest fenomen

Corpul uman și procesele care au loc în interiorul lui sunt cu adevărat incredibile. Acesta este și cazul misteriosului proces numit „moarte clinică”, prin care au trecut mai mulți oameni de-a lungul timpului. Dar iată ce este, de fapt, moartea clinică și ce spun că au văzut pacienții care au ajuns în acest stadiu. Poveștile sunt pur și simplu incredibile.

Ce este moartea clinică. Explicațiile specialiștilor

Moartea clinică reprezintă situația aflată la limita dintre viață și moarte, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre pacienți aflați în situații critice din punct de vedere medical, care au funcțiile vitale, adică activitatea cardiacă și respirația, abolite pentru anumite perioade de timp. De fapt, moartea clinică este timpul în care organismul nu mai este capabil să reacționeze la diverși stimuli interni sau externi, ce ar putea determina reluarea activității automate a mușchiul inimii și a respirației, respectiv a centrilor nervoși cardio-respiratori, de la nivelul trunchiului cerebral.

Dr. Lakhmir Chawla, specialist în Terapie Intensivă la centrul medical din cadrul Universității George Washington din Washington, este de părere că misterioasele experiențe trăite de oameni în aflați în moarte clinică ar putea fi provocate de o activitate electrică mai intensă care are loc la nivelul creierului în clipele dinaintea morții.

„Odată ce viteza cu care circulă sângele se diminuează și nivelul de oxigen scade, celulele cerebrale emit un ultim impuls electric. Acesta debutează într-o parte a creierului, după care se răspândește în tot creierului și poate da pacientului senzații foarte intense”, spune specialistul.

Ce au văzut pacienții care au ajuns în moarte clinică

Oamenii care aproape trecut prin acest proces, dar au reușit să supraviețuiască, spun că au avut parte de tot felul de experiențe ciudate. Unii au spus că s-au simțit scăldați într-o lumină albă puternică, alții că au simțit un puternic sentiment de liniște și pace odată ce avansau spre capătul unui tunel luminat, alții au văzut siluetele persoanelor dragi de mult pierdute, unii au avut viziuni ale unor entiăți religioase, precum Iisus, Mohamed sau Krishna, în timp ce alții spun că au simțit că pluteau deasupra propriului corp, pe care îl vedeau întins pe pat. Deși aceste evenimente par a fi din sfera paranormalului, ele pot fi explicate cu ajutorul științei.

Pacienții care s-au aflat în moarte clinică au declarat că au avut parte de tot felul de experiențe ciudate
Pacienții care s-au aflat în moarte clinică au declarat că au avut parte de tot felul de experiențe ciudate

Dr. Chawla consideră ca aceste experiențe au mai degrabă o explicație biologică decât una metafizică. Pentru cercetarea acestui fenomen, a folosit encefalograful, un aparat cu ajutorul căruia se poate măsura și monitoriza activitatea cerebrală a pacienților aflați în stare terminală. Scopul medical al acestei analize a fost acela de a se asigura că pacienții aflați în stare gravă primesc doza corectă de calmante și nu au dureri foarte mari. Astfel, doctorul a remarcat o intensificare puternică a activității cerebrale în clipele de dinaintea morții, care durează de obicei între 30 de secunde și trei minute. Activitatea este asemănătoare cazurilor persoanelor care erau deplin conștiente și nu aveau tensiunea arterială ridicată. La scurt timp dupa încetarea fenomenului, pacienții au fost declarați decedați.

A murit şi a înviat după şapte minute! Poveste pastorului Claudiu Lăpădat

Povestea pastorului român Claudiu Lăpădat a şocat o ţară întreagă. Acesta a povestit că în timp ce se afla într-o vacanță alături familia sa, totul s-a transformat, în doar câteva momente, într-un adevărat coșmar. Camera în care cei doi se aflat s-a umplu de monoxid de carbon din cauza unei sobe defecte.

Acesta a povestit în cadrul emisiunii „Agentul Vip”, de la Antena Stars toate momentele prin care a trecut. După s-au pus la somn, după aproximativ trei ore, unul dintre copiii săi a strigat la el și i-a spus să vină să îl acopere. S-a dat cu greu jos din pat, a ajuns la el, a verificat gazul, focul în sobă ardea, însă a ținut să îl stingă, fără a ști ceea ce se întâmpla. După aceea, s-a pus în pat, și-a așezat perna sub cap, a închis ochii și imediat, a spus el:

Sufletul meu s-a ridicat din trup. M-am ridicat pur și simplu, eram la marginea patului meu, mi-am văzut trupul și în momentul acela am știut că am murit. Eram eu în mod conștient, am avut o imagine panoramică, o gândire completă și foarte clară, cum n-am avut-o niciodată. După care am început să urc. Am trecut prin tavan, prin acoperiș, am ajuns și deasupra casei, am văzut mașina, becul și apoi plafonul de nori. Am urcat și, la un moment dat, înspre mine, de sus, a început să vina un fascicul de abur (..) era un abur care curgea peste mine. Împreună cu aburul acela era muzică, o muzică cu totul specială. Aburul acela care trecea prin mine era compus din mai multe elemente, dragoste, bucurie, pace, liniște.”,  a povestit acesta.

Pastorul Claudiu Lăpădat
Pastorul Claudiu Lăpădat

Acesta a continuat și a spus că în timp ce urca, la un moment dat, în partea sa dreaptă a apărut o imagine cu cei cinci copii ai săi și Dumnezeu care i-a spus: „Fiule, alege unde te duci. În cer sau te întorci pe pământ.”. În acea clipă, fără niciun fel de regret, el a spus că merge în cer și a continuat să urce. În timp ce urca, i s-au arătat din nou copiii, însă erau și două sicrie, al lui și al soției, în spatele lor fiind o mare mulțime de oameni. Spune că a simțit durerea mulțimii și a celor cinci copii și, din nou, a auzit aceeași voce a lui Dumnezeu care i-a repetat cele spuse anterior.

Răspunsul lui a fost același și a continuat să urce, apărându-i, din nou, pentru a treia oară Dumnezeu. După acest moment, a văzut din nou oamenii care îi spuneau să se întoarcă acasă și i s-a ivit o ușă albă din care ieșea același abur. Atunci a fost întrebat din nou de Dumnezeu unde alege să meargă, dar I-a spus și faptul că trebuie să fie responsabil de fiii lui. În acea clipă, el a simțit că Dumnezeu i-a deschis mintea și a decis să se întoarcă pe pământ. Imediat după, acesta a început să coboare, aburul l-a condus, a trecut prin acoperiș, prin tavan, a intrat în trup și imediat s-a trezit. După aceea, au urmat zile întregi de spitalizare, însă, toate au trecut cu bine.

Medicul Ada Calciu: „Am murit, am înviat”

Totul s-a petrecut în anul 1992, atunci când femeia avea 35 de ani. În urma unui accident de mașină, aceasta susține că a văzut Raiul și încă nu își poate explica faptul că trăiește.

Medicul Ada Calciu / Sursă foto: Antena3
Medicul Ada Calciu / Sursă foto: Antena3

„În 1992, am avut un accident. Eram în drum spre Istanbul, într-un microbuz de nouă locuri. Mașina s-a răsturnat de trei ori. Am fost singura dintre cei nouă care am murit. Am intrat în comă de gradul trei după accident, iar asta se consideră moarte clinică. Am fost în Rai. Am plonjat într-un loc foarte frumos, cu verdeață, cu flori, cu păsărele, pomi înfloriți, o muzică joasă. Nimeni nu țipa. Erau și îngeri, mi-am dat seama de asta pentru că aveau aripi” a declarat aceasta pentru Antena 3.