Home » Life & Style » Ce se întâmplă cu corpul după moarte. Efectele care se produc după doar câteva minute

Ce se întâmplă cu corpul după moarte. Efectele care se produc după doar câteva minute

Bucur Ioana / 19.11.2020, 12:41
Ce se întâmplă cu corpul după moarte. Efectele care se produc după doar câteva minute

Ce se întâmplă cu corpul după moarte? Dacă, în cazul sufletului, adevărul este, și acum, învăluit în mister, ultima suflare declanșează aproape instantaneu o serie de transformări mai puțin cunoscute.

Ce se întâmplă cu corpul după moarte

Ce se întâmplă cu corpul după moarte? Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să se îndepărteze, cât au putut, de trupurile celor decedați, indiferent dacă este vorba despre o persoană apropiată sau un străin. Ultima suflare declanșează un șir de reacții, chiar la nivelul celulelor, ce au efecte vizibile, după primele minute de la moarte. Întregul proces a fost descris, pas cu pas, de specialiști.

Ce se întâmplă în primele minute, în corpul uman, după moarte

Din momentul în care inima încetează să mai bată, în corp începe procesul de descompunere. Se instalează algor mortis, ce presupune răcirea corpului până la temperatura din mediul înconjurător. În primele minute după moarte, lipsa oxigenului din celule duce la moartea acestora. Moartea celulară lasă în urmă enzime specifice, ce creează un mediu ideal pentru creșterea și dezvoltarea bacteriilor. Acesta este, de fapt, declanșatorul procesului de descompunere.

Puțini știu faptul că forța gravitațională joacă un rol important în ceea ce se întâmplă cu corpul după moarte. Cum inima nu mai funcționează, nu mai poate pompa sânge către toate părțile corpului, ceea ce duce la decolorarea pielii. Gravitația trage celulele roșii către părțile corpului ce sunt cele mai apropiate de sol, formându-se cheaguri de sânge. Această etapă este cunoscută în termeni ştiinţifici drept livor mortis, când partea inferioară a corpului capătă o nuanţă purpurie-roşiatică.

Cum inima nu mai funcționează, nu mai poate pompa sânge către toate părțile corpului, ceea ce duce la decolorarea pielii
Cum inima nu mai funcționează, nu mai poate pompa sânge către toate părțile corpului, ceea ce duce la decolorarea pielii

Cât durează, de fapt, rigor mortis

Despre următoarul proces ce se întâmplă cu corpul după moarte au auzit mulți, însă specialiștii au spulberat un mit considerat, la scară largă, adevăr despre schimbările ce apar în organismul uman la scurt timp după deces. Rigor mortis, numită și rigiditate postmortală, apare în cel mult patru ore de la moarte. Corpul își pierde elasticitatea, iar mușchii încep să înțepenească, progresiv, o consecință la modificărilor chimice. Însă rigor mortis dispare, după 36-48 de ore, iar corpul devine mai „moale”.

Un detaliu mai puțin cunoscut este ce se întâmplă cu organele, la scurt timp după moarte. În timpul procesului de descompunere, bacteriile anaerobe din tractul gastrointestinal încep să „mănânce” organele. În același timp, enzimele din pancreasc fac ca organul să se autodigere. Procesul numit putrefacţie este unul urât mirositor, întrucât bacteriile responsabile eliberând putresceină şi cadaverină.

Ce se întâmplă cu sufletul după moarte

Doi cercetători renumiți au propus o teorie revoluționară. Aceștia susțin că, după moarte, sufletul iese din corp, sub forma unor particule ce „plutesc” în zona respectivă o vreme. Ar fi vorba, de fapt, despre conștiința celui decedat, iar informațiile înmagazinate în aceasta ar putea fi accesate de alte persoane. Cu alte cuvinte, cei doi americani care au venit cu această teorie susțin că sufletul uman există și se găsește la nivel micro atomic. Cercetătorii spun că, în interiorul fiecărui neuron există niște structure proteice, numite microtubule, ce au o lungime de un micron și un diametru de o mie de ori mai mic. Aceste microtubule ar fi, de fapt, cei care generează conștiența, tot ele ar înmagazina și informația ce ne definește ca indivizi. Teoria revoluționară ar putea acceptată până și de Biserică, dar cu o condiție. Mai multe detalii, puteți citi AICI.