Home » Știri » Cine este Ioan Cătălin Denciu, medicul-erou de la Piatra Neamț care a intrat în flăcări pentru pacienții săi

Cine este Ioan Cătălin Denciu, medicul-erou de la Piatra Neamț care a intrat în flăcări pentru pacienții săi

Bucur Ioana / 16.11.2020, 10:39
Cine este Ioan Cătălin Denciu, medicul-erou de la Piatra Neamț care a intrat în flăcări pentru pacienții săi

Soț, tată devotat, fiu de scriitor. Ioan Cătălin Denciu, doctorul care a intrat în flăcări pentru a-și salva pacienții de la o moarte cumplită, ascunde o poveste de viață fabuloasă. Dezvăluiri emoționante despre medicul-erou de la ATI Piatra Neamț, făcute chiar de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Cine este Ioan Cătălin Denciu, medicul-erou de la ATI Piatra Neamț

Incendiu devastator ce a cuprins secția de ATI a unui spital din Piatra Neamț a îngrozit o țară întreagă, Pe măsură ce detaliile cumplite ale tragediei ieșeau la iveală, povestea medicului care a sărit în flăcări pentru pacienții săi, fără să se gândească la propria siguranță, ne-a reamintit, într-o perioadă tulbure, cine sunt, de fapt, „eroii în halate albe”. Ioan Cătălin Denciu a ieșit cu arsuri cumplite din salonul din care a scos opt pacienți tratați pentru Covid-19, intubați, ce ar fi avut aceeași soartă cumplită pe care au avut-o cei zece care și-au pierdut viețile în incendiul de la secția ATI.

Ioan Cătălin Denciu, medicul-erou de la ATI Piatra Neamț, are o poveste de viață fabuloasă. Născut și crescut la Focșani, a plecat din orașul natal pentru a studia Medicina la Iași. Este fiul scriitorului vrâncean Ioan Dumitru Denciu, care ar fi suferit un șoc cumplit în momentul în care a aflat ce s-a întâmplat la spitalul din Piatra Neamț, în seara în care fiul său era de gardă.

„Cu profundă tristețe am aflat că un prieten, unul dintre cei mai culți și talentați scriitori ai Vrancei, Ioan Dumitru Denciu, se află în mare durere. Fiul său, Cătălin Denciu, un erou național, se zbate între viață și moarte Dumnezeu să îl aibă în paza Sa și primejdia să treacă! Suntem alături de familie în aceste clipe grele, atât cunoscuții, cât și cei care au ajuns la capătul răbdării… Cât să mai îndurăm!? NU NE MAI DISTRUGEȚI COPIII, dacă nu sunteți părinți și nu înțelegeți ce sentimente ne încearcă, plecați de la cârma țării…NU NE MAI DISTRUGEȚI SUFLETELE! Condoleanțe familiilor îndoliate”, a scris Valeriu Anghel, prieten cu tatăl medicului-erou de la ATI Piatra Neamț, pe o rețea socială.

Tatăl medicului-erou, Ioan Cătălin Denciu
Tatăl medicului-erou, Ioan Cătălin Denciu

Soția medicului-erou de la ATI Piatra Neamț, dezvăluiri emoționante. Ce i-a spus Ioan Cătălin Denciu, imediat după tragedie

Ioan Cătălin Denciu are 48 de ani, este căsătorit și tatăl a doi copii. Soția sa, medic ginecolog, a dezvăluit că a reușit să vorbească cu el, la doar câteva minute după tragedie. Deși suferise deja răni grave, medicul anestezist a intrat în flăcări încercând să-și salveze colegii și pacienții. Alina Denciu, soția medicului-erou, a povestit printre lacrimi discuția tulburătoare.

„După tragedie am reușit să vorbesc un pic cu el, printre investigațiile care i se făceau. Și ultima dată am vorbit cu el înainte de a se sui în ambulanță. Și era încrezător că va fi bine. Nu am discutat despre ce s-a întâmplat. Atât, el spunea: eu sunt bine, ceilalți ardeau. Era siderat de ceea ce se întâmplase și ce văzuse acolo. Nu pot să spun că era calm, era într-o stare de agitație, de oroare de ceea ce văzuse. (…) El era un om care făcea treaba. Nu stătea să comenteze. Era un om corect și spera la corectitudine și din partea celorlalți. Nu știu dacă eu ar trebui să îl caracterizez. Când faci un asemenea gest, cuvintele sunt de prisos. Și cred că ar trebui întrebați pacienții pe care i-a tratat și care îmi trimit mesaje peste mesaje de sprijin și de încurajare. Sper să fie bine”, a povestit Alina Denciu, pentru Digi24.

Transport militar efectuat cu o aeronava Spartan C-27J pentru aducerea in Bucuresti a doctorului Catalin Denciu din Iasi, duminica 15 noiembrie 2020. Inquam Photos / Liviu Chirica
Transport militar efectuat cu o aeronava Spartan C-27J pentru aducerea in Bucuresti a doctorului Catalin Denciu din Iasi, duminica 15 noiembrie 2020. Inquam Photos / Liviu Chirica

Legătura nebănuită a medicului-erou de la Piatra Neamț cu ministrul Sănătății 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a implicat personal în intervenția de după incendiul devastator de pe secția ATI a spitalului din Piatra Neamț. Ministrul a fost alături de medicul-erou, Ioan Cătălin Denciu, în aeronava ce l-a transportat din Iași la București. Tătaru a dezvăluit că sunt prieteni, fiind chiar colegi de facultate.

Suntem şi prieteni. Este un profesionist. Am fost colegi din facultate. Îşi face meseria, după cum aţi văzut din această seară, încercând să salveze pe acei pacienţi”, a dezvăluit Nelu Tătaru.

Medicul Ioan Cătălin Denciu a fost transferat, duminică dimineața, la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia, spitalul care i-a tratat și pe arșii din clubul Colectiv în 2015.

Am obținut aprobarea de la Ministerul Apărarii belgian pentru a-l interna la spitalul militar Regina Astrid. Am vorbit cu ministrul Apărării, Bogdan Ciucă, și va fi transportat cu o aeronavă militară maine dimineată”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Decizia ca medicul-erou de la ATI Piatra Neamț să fie transferat în străinătate este, din punctul de vedere al soției lui Ioan Cătălin Denciu, cea mai bună șansă a acestuia:

„Este șansa lui. Asta am discutat cu toți colegii și de specialitatea de plastică, și ceilalți. Trebuia musai să îi se acorde șansa maximală. E suficient că i-au acordat minima șansă de a supraviețui într-un spital românesc făcându-și treaba. Măcar șansa de recuperare să o aibă”, a declarat Alina Denciu, pentru Digi 24.

Transport militar efectuat cu o aeronava Spartan C-27J pentru aducerea in Bucuresti a doctorului Catalin Denciu din Iasi, duminica 15 noiembrie 2020. Inquam Photos / Liviu Chirica
Transport militar efectuat cu o aeronava Spartan C-27J pentru aducerea in Bucuresti a doctorului Catalin Denciu din Iasi, duminica 15 noiembrie 2020. Inquam Photos / Liviu Chirica

Gardă transformată într-un coșmar

Medicul Ioan Cătălin Denciu era de gardă, în momentul în care secția ATI a fost cuprinsă de flăcări. Nu s-a gândit la propria siguranță și a intrat în flăcări pentru pacienții săi, chiar dacă ar fi putut plăti cu viața. Doar şase din cei 16 pacienţi cu Covid-19, şi aşa în stare gravă, au scăpat cu viaţă din infern.

„În urma celor mai recente informații, vă comunicăm că zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijiri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri”, au precizat într-un comunicat de presă reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.