Home » Life & Style » Viața și cariera actriței Draga Olteanu Matei. Semnificația specială a numelui. Drama care i-a măcinat ultimii ani

Viața și cariera actriței Draga Olteanu Matei. Semnificația specială a numelui. Drama care i-a măcinat ultimii ani

Bucur Ioana / 18.11.2020, 11:22

Draga Olteanu Matei a murit, într-o noapte de marți spre miercuri, pe un pat de spital din Iași. Eforturile medicilor nu au putut s-o mai țină lângă noi pe una dintre cele mai strălucitoare stele ale teatrului și filmului românesc. A fost adorată ca Veta lui Nea Mărin sau Chirița. Talentul uriaș nu a scăpat-o de exmatriculare, în facultate, împrenă cu Amza Pellea, din cauza unor prăjituri păcătoase. Însă actrița care a rescris regulile comediei românești a trăit drame cumplite, în spatele scenei, departe de ochii publicului. Cine a fost, cu adevărat, Draga Olteanu Matei?

Ce a spus tatăl ei când ținut-o întâia oară în brațe pe Draga Olteanu Matei

Povestea uneia dintre cele mai iubite actrițe ale teatrului și filmului românesc, Draga Olteanu Matei, începe pe 24 octombrie 1933, în București, când, la Spitalul Militar, se năștea un bebeluș care cântărea nici mai mult, nici mai puțin de 5,800 kilograme! Fetiței i s-a pus o fundiță roșie la mână și a fost plimbată prin tot spitalul. Când a văzut-o întâia oară, tatăl a decis să poarte numele „Draga”, ca să le fie dragă tuturor celor care o vor întâlni.

„Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliță roșie de mână și m-au purtat prin tot spitalul să mă arate și tatăl meu a zis „Să poarte numele Draga!” să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire și ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou”, povestea Draga Olteanu Matei, într-un interviu emoționant pentru Acasă TV.

Singura fotografie pe care Draga Olteanu Matei a păstrat-o din anii studenției
Singura fotografie pe care Draga Olteanu Matei a păstrat-o din anii studenției

Cum au fost exmatriculați, pentru un an, Amza Pellea și Draga Olteanu Matei din facultate, din cauza unor…prăjituri!

Termină Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, iar în același an debutează pe scenă în piesa „Ziariștii” a lui Alexandru Mirodan. Urmează o carieră uriașă, cu roluri în 90 de filme, peste 50 de piese de teatru și cu 100 de apariții în producții de televiziune. Și-a dorit extraordinar de mult rolul Vetei din Nea Mărin, dezvăluind că i-a mărturisit lui Amza Pellea că ar fi fost „foarte supărată” dacă nu ar fi fost aleasă.

„Amza a făcut un personaj național. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult și mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colegă. Chiar am vorbit cu Amza și îi spuneam  că aș fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine”, a povestit Draga Olteanu Matei.

Pe Draga Olteanu Matei și Amza Pellea i-au legat multe amintiri, unele plăcute, altele…mai puțin. Înainte de a deveni titani ai scenei românești, pe vremea când erau doar studenți ai Instiutului de Teatru, au fost exmatriculați, pentru un an. Motivul? „Răspunsul „oficial” este că-i plăceau prăjiturile și chiulea cu Amza din dragoste pentru ele”, scria Irina Păcurariu, pe pagina sa de Facebook, în urma unui interviu de excepție dat de Draga Olteanu Matei, cu câteva luni înainte de moarte.

„Știu doar că nu am avut prieteni”

Draga Olteanu Matei a murit, însă personajele cărora le-a dat viață vor trăi veșnic. Pe scena teatrului, a jucat spectacole cu un succes răsunător, printre care  „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu sau „Autorul e în sală” de Ion Băieşu.

Draga Olteanu Matei a apărut în 90 de filme, dintre care: „Haiducii” (1966), „Răzbunarea haiducilor” (1968), „Frații Jderi” (1974), „Toamna bobocilor” (1975), „Eu, tu, și… Ovidiu” (1978), „Acțiunea Autobuzul” (1978), „Buletin de București” (1983), „Rămășagul” (1985), „Căsătorie cu repetiție” (1985), „Ministerul comediei” (1999) sau „Faimosul Paparazzo” (1999) etc.

N-a iertat și nu a ezitat să taxeze niciodată greșelile colegilor. Despre Andrei Șerban spunea că este încă nesigur, de aceea ar experimenta mereu. Pe Horațiu Mălăele îl iubea, dar l-a taxat, în glumă, că la unul dintre spectacole ar fi ridicat prea mult vocea la public. Întrebată, de Irina Păcurariu, dacă sinceritatea fără cenzură i-a adus vreodată dușmani printre colegi, Draga Olteanu Matei a oferit un răspuns surprinzător, presărat cu sarcasmul ei clasic:

„Nu știu, știu doar că n-am avut prieteni.”

Draga Olteanu Matei alătudi de soțul său, marea sa iubire
Draga Olteanu Matei alătudi de soțul său, marea sa iubire

Draga Olteanu Matei a fost căsătorită de trei ori. Actrița a dezvăluit că și-a dorit să moară după ce și-a pierdut marea iubire

Departe de scenă, Draga Olteanu Matei a suferit enorm. Primele două căsnicii ale actriței s-au finalizat în divorțuri dureroase. Când avea doar 18 ani, s-a căsătorit cu un ofițer de aviație, apoi, în perioada studenției, a devenit soție de diplomat. Actrița a explicat de ce a divorțat de două ori. „Primii doi soți m-au înșelat și de aceea i-am părăsit repede”, povestea ea.

Draga Olteanu Matei și-a trăit marea dragoste alături de al treilea soț, medicul Ion Matei. Cei doi au spus marele „DA” în 1968 și, de atunci, au fost de nedespărțit: Eu şi soţul meu suntem o singură persoană şi trăim fiecare moment împreună, clipă de clipă; sigur că trecem prin necazurile vârstei, că ajungi să nu mai vezi bine, să nu mai auzi bine, să te doară picioarele”, povestea actrița într-un interviu mai vechi. Însă, după o viață minunată trăită împreună, moartea i-a despărțit, în 2014. A fost o lovitură cumplită pentru marea actriță, care, la scurt timp după ce rămăsese văduvă, făcea declarații cutremurătoare:

„Sunt supărată. Supărarea asta nu va trece niciodată. O să moară odată cu mine. Vă spun sincer că aş fi preferat să mor şi eu odată cu el. Dacă există o mare dragoste, cum am trăit eu, ţi se pare că nimic nu mai are rost. 44 de ani am fost foarte fericiţi. Nu a existat niciun secret al longevităţii. Există oameni deştepţi şi oameni tâmpiţi. Oamenii deştepţi se înţeleg bine între ei până la bătrâneţe, îşi descoperă unul altuia motive de admiraţie, lucrurile se încheagă în aşa manieră încât unul fără celălalt nu poate să facă nimic. Asta e dragostea profundă care începe din tinereţe cu atracţia fizică şi se continuă cu iubirea. Ajungi să îl iubeşti pe celălalt cu toată fiinţa ta, respiri odată cu el, plângi odată cu el, râzi odată cu el… Aşa a fost viaţa noastră”, povestea îndurerată, doamna teatrului românesc, pentru ziarulring.ro.

De ce nu a avut Draga Olteanu Matei copii: „Amintesc un proverb bătrânesc foarte înțelept…”

Draga Olteanu Matei nu a lăsat în urmă niciun moștenitor. Cu ceva ani în urmă, actrița dezvăluia motivul pentru care a ales să nu devină niciodată mamă. S-a gândit, totuși, la adopție, însă și-a dat seama că nu i-ar fi putut oferi unui copil etanția de care ar avea nevoie.

„Eu nu am vrut să fac copii niciodată. Îmi sunt foarte dragi, dar nu mi-am dorit pentru că eu cred o treabă pe care nu vreau s-o spun în public, pentru că ar fi foarte decepţionate mamele. Dar amintesc un proverb bătrânesc foarte înţelept: cine are să-i trăiască, cine nu să nu-şi dorească.

În zilele noastre ar trebui să ne gândim la partea a doua a proverbului. (…) M-am gândit să adopt un copil cu mulţi ani în urmă, când nu aveam cu ce să-l ţin, dar mi-am dat seama că nu am timp să mă ocup de el”, spunea Draga Olteanu Matei, cu ani în urmă.

Draga Olteanu Matei a murit, la vârsta de 87 de ani
Draga Olteanu Matei a murit, la vârsta de 87 de ani

Draga Olteanu Matei a murit, la câteva zile după ce a fost internată la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași

Draga Olteanu Matei a murit, în noaptea de marți spre miercuri, pe un pat de spital. Actrița fusese internată, de urgență, pe 13 noiembrie, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, după ce suferise o hemoragie digestivă superioară. Cu toate că era în stare gravă, Draga Olteanu Matei ar fi reușit că comunice cu medicii, vorbindu-le despre istoricul său medical și tratamentul pe care îl urma, înainte de a intra în comă. Încă de atunci, medicii s-au declarat rezervați cu privire la șansele de supraviețuire ale actriței, ținând cont de starea fragilă în care se afla.

„Se află în continuare în terapie intensivă cu suport respirator şi hemodinamic. Este o pacientă extrem de fragilă, de 87 de ani, care necesită în continuare menţinerea funcţiilor vitale. Are o patologie complexă cardiacă suprapusă cu o urgenţă gastrointestinală, cu patologie endocrină, o patologie cronică de foarte mulţi ani care acum s-a acutizat prin pierderea masivă de sânge. De aceea, cu suport ventilator, cu suport hemodinamic, cu o îngrijire şi o monitorizare atentă starea dumneaei foarte fragilă se poate schimba de la minut la minut”, a declarat dr. Diana Cimpoeşu, medic șef UPU Spitalul Sfântul Spiridon Iași, după ce marea actriță ajunsese în stare critică la spital.

Draga Olteanu Matei a murit, însă românii care au iubit-o pot găsi alinare într-o declarație emoționantă făcute de actriță despre momentul despărțirii de viață:

„Nu trebuie să plângem, cine ajunge la capăt, scapă, deşi ne dorim să mai fie ceva, e prea frumosă viaţa pe pământ, dacă ştii să ţi-o faci, ca să mai fie ceva de trăit după … Am scris în unul din caietele mele … m-am rugat lui Dumnezeu dacă e să ne reîncarnăm, pentru nimic în lume să n-o facă, sunt în stare să fac orice să nu mă mai nasc din cauză că iubesc viaţa foarte mult. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că aţi trecut să mă vedeţi …”, spunea Draga Olteanu Matei într-un interviu la TVR.