Home » Știri » Ce amendă riscă românii nevaccinați, în timpul carantinei de noapte, pentru lipsa declarației. Sancțiune usturătoare

Ce amendă riscă românii nevaccinați, în timpul carantinei de noapte, pentru lipsa declarației. Sancțiune usturătoare

Alexandru Cazacu / 08.10.2021, 20:46
Ce amendă riscă românii nevaccinați, în timpul carantinei de noapte, pentru lipsa declarației. Sancțiune usturătoare

Românii nevaccinați riscă amenzi usturătoare dacă părăsesc locuința/gospodăria pe perioada carantinei de noapte și nu dețin declarația pe propria răspundere. Află în următoarele rânduri, ce amendă pot să primească persoanele nevaccinate care nu prezintă declarația.

Ce amendă pot primi românii nevaccinați, în timpul carantinei de noapte, dacă nu au declarație

Potrivit deciziei autorităților de la sfârșitul lunii septembrie, în localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus depășește pragul de 6/mia de locuitori, în zilele de vineri și în weekend se impune carantina de noapte. Pe de altă parte, dacă incidența trece de 7,5 la mia de locuitori, în localitățile respective, carantina de noapte este impusă în toate zilele săptămânii.

Trebuie să menționăm că regula carantinei de noapte se aplică doar persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19 care, în timpul carantinei de noapte pot circula doar dacă dețin o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la muncă. Ei bine, în cazul în care o persoană nevaccinată nu deține o declarație un astfel de document, riscă amenzi cuprinse între 500 și 2500 de lei.

Pe perioada carantinei de noapte, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte declarație pe propria răspundere

Potrivit deciziei autorităților, este interzisă circulația persoanelor nevaccinate în afara locuinței/gospodăriei între orele 20:00 și 05:00, cu excepțiile următoare:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistența medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului anti Covid- 19;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
  • părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112.

În concluzie, cei care nu au făcut vaccinul anti-Covid și vor să plece de acasă noaptea, în cazul unui control, trebuie să prezinte declarația menționată sau o adeverință de la angajator.

Ce amendă riscă românii nevaccinați, în timpul carantinei de noapte, pentru lipsa declarației
Ce amendă riscă românii nevaccinați, în timpul carantinei de noapte, pentru lipsa declarației

Cine nu trebuie să prezinte declarația în timpul carantinei de noapte

Nu trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete. Însă, aceștia trebuie să facă dovada îndeplinirii acestor condiții fie prin certificatul de vaccinare, fie prin certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

De asemenea, nici persoanele care se află în intervalul cuprins între cea de a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Atestarea vindecării de infecția cu virusul COVID-19 se face de asemenea prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene. Totodată, această regulă nu se aplică nici în cazul copiilor cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.