Home » Știri » Ce ascunde răgușeala. Principalele afecțiuni pe care le semnalează

Ce ascunde răgușeala. Principalele afecțiuni pe care le semnalează

Violeta Badea / 10.02.2021, 10:44
Ce ascunde răgușeala. Principalele afecțiuni pe care le semnalează

Ce ascunde răgușeala. Principalele afecțiuni pe care le semnalează. Răgușeala reprezintă îngroșarea vocii sau o schimbare anormală a acesteia. Medicii spun că la nivelul corzilor vocale are loc o inflamație care produce aceste modificări. Te-ai întrebat vreodată ce alte afecțiuni poate ascunde răgușeala? Ei bine, dereglarea vocii poate fi doar un simptom al unor boli mai grave. Iată ce ne avertizează specialiștii.

Ce ascunde răgușeala

Răgușeala apare atunci când laringele este inflamat, acest lucru poartă denumirea de laringită. Boala se produce din cauza gripei sau răcelii. Însă, aceasta nu este singura afecțiune. Dacă vă confruntați cu această problemă este foarte important sa va adresați medicului dacă problema persistă. Acesta poate determina care este adevărata cauză după o serie de teste și investigații suplimentare.

„Dacă răguşeala nu trece în trei săptămâni cu tratament trebuie să ajungem la specialist pentru a face o evaluare a corzilor vocale. Vorbitul în şoaptă este interzis, trebuie să respectăm repaos vocal de la situaţie la situaţie”, precizat medicul Corina Mella, citat de digi24.ro.

De asemenea, doctorul este cel mai în măsură să vă prescrie un tratament corect. Principalele reguli de igienă sunt hidratarea foarte bună, consumul de lichide este important, deoarece are rolul de a asigura o anumită umidifiere a căilor respiratorii.  Cele mai predispuse categorii de persoane sunt cântăreţii, actorii, oamenii care lucrează în televiziune sau profesorii. Doctorul a precizat că sunt anumite medicamente care pot afecta corzile vocale.

„Anumite alimente pot afecta corzile vocale: condimentele iuţi, regimurile hiperproteice, proteinele îngroaşă mucusul şi atunci persoanele au tendința de a face raclaj, de a-și drege vocea”, a declarat medicul ORL, Corina Mella.

Care sunt principalele afectiuni pe care le semnaleza raguseala
Care sunt principalele afectiuni pe care le semnaleza raguseala

Principalele afecțiuni pe care le semnalează

Răgușeala este o afecțiune medicală care poate apărea din diferite cauze, de aceea este foarte important să vizităm doctorul și să vedem exact ce anume se produce la nivelul laringelui. O simpă răguşeală care durează mai mult de două săptămâni necesită obligatoriu un consult medical ORL pentru a afla care este cauza. Mai jos vom vedea care sunt principalele afecțiuni pe care le poate semnala.

Laringita acută sau cronică

Așa cum am menționat și mai sus, aceasta este una dintre principalele cauze ale modificării vocii. Laringita este produsă de o infecție bacteriană. Medicii recomandă repausul vocal, consumul de lichide, gargara cu apă sărată, sauna sau inhalațiile de aburi. În mod normal, răguseala poate dispărea în circa o săptămână, în special dacă se urmează tratamentul corespunzător.

Polipii sau chisturile

Polipii sau chisturile vocale au ca principal simtom răgușeala. Sunt necesare anumite investigații amănunțite, deoarece poate reprezenta debutul cancerului laringian. Boala este mai des întâlnită la bărbaţii cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani, majoritatea fumători şi consumatori de alcool. Cele mai frecvente simptome sunt: răguşeala, respiraţia dificilă, iar dacă apare în partea superioară a laringelui se produce tusea, dificultate şi durere la înghiţire.

O afecțiune a tiroidei

Hipotiroidia este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a asigura buna funcționare metabolică a celulelor organismului. În timp poate duce la apariția răgușelii.

Tuberculoza pulmonară (TBC)

Tuberculoza, cunoscută ca TBC, este o infecție pulmonară provocată de o bacterie, extrem de contagioasă, care poate afecta nu doar plămânii, ci și alte organe ale corpului. În prezent, boala este vindecabilă, însă este  important să fie descoperită la timp și tratată. Printre principalele simptome se regăsesc: îngroșarea vocii, tusea, febra sau dureri de cap.