Home » Știri » Ce au în comun oamenii și delfinii. Rezultatul uimitor al celui mai recent studiu

Ce au în comun oamenii și delfinii. Rezultatul uimitor al celui mai recent studiu

Manolică Anca / 22.02.2021, 13:47
Ce au în comun oamenii și delfinii. Rezultatul uimitor al celui mai recent studiu

Delfinii sunt mamifere inteligente, orientate spre familie și foarte asemănătoare oamenilor. Ei ai dezvoltat o serie de trăsături ale personalității similare cu cele ale oamenilor, deși au evoluat în medii total diferite. Iată ce au în comun, mai exact, oamenii și delfinii. Rezultatul uluitor al studiului.

Ce au în comun oamenii și delfinii

Un studiu, publicat în Journal of Comparative Psychology, citat de The Guardian, a început în 2012 și a analizat 134 de delfini, masculi și femele, proveniți din opt incinte din mai multe locuri de pe glob, precum Mexic, Franța, SUA, Insulele Cayman, Insulele Bahamas. Îngrijitorii au analizat cu mare atenție personalitatea delfinilor, rezultatele evidențiind anumite trăsături comune ale personalității, în special sociabilitatea și curiozitatea.

Această cercetare vine în ajutorul oamenilor de știință care încearcă să înțeleagă cum anumite trăsături ale personalității oamenilor s-au dezvoltat independent de mediul înconjurător. Asemănările au fost identificate în ciuda faptului că delfinii au evoluat într-un mediu cu totul și cu totul diferit față de cel al primatelor, ultimul strămoș comun al celor două specii trăind acum mai bine de 95 de milioane de ani.

„Delfinii sunt o alegere excelentă pentru un astfel de studiu, pentru că, la fel ca primatele, delfinii sunt inteligenți și sociali. Ne-am gândit că, dacă factori ca inteligența și gregarismul contribuie la formarea personalității, atunci delfinii ar trebui să aibă trăsături ale personalității similare cu cele ale oamenilor”, a spus psihologul Blake Morton, lector în cadrul Universității Hull și conducător al studiului.

De asemenea, acesta a spus delfinii au un creier mult mai mare decât ar fi necesar pentru funcțiile de bază ale organismului, astfel că, acest creier în exces favorizează capacitatea de a fi inteligenți și, automat, foarte curioși.

Delfinul este unul dintre cele mai inteligente mamifere de pe planetă
Delfinul este unul dintre cele mai inteligente mamifere de pe planetă

Cele 5 trăsături ale personalității

Dr. Morton a explicat că cel mai acceptat model al personalității umane este definit de cinci trăsături, care se găsesc la toți oamenii, indiferent de mediul înconjurător. Acestea sunt deschidere, extraversie, conștiinciozitate, agreabilitate și nevrotism (tendința de a dezvolta stări de teamă, anxietate, furie).

„Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce personalitatea noastră se rezumă la aceste cinci trăsături. Un mod de a afla este să ne comparăm cu alte animale – să vedem ce avem în comun și de ce (..) Cele mai multe studii s-au făcut pe primate, până acum, așa că am decis să încercăm o abordare nouă și să încercăm pe delfini. Nimeni nu a studiat personalitatea delfinilor așa cum am făcut-o noi”, a detaliat Blake Morton.

Psihologul a ținut să menționeze că, deși au fost evidențiate trăsături comune ale personalității, studiul nu concluzionează că oamenii și delfinii au personalități identice. Ci s-au remarcat unele similarități.

Conform unui top al celor mai inteligente animale de pe planetă, primul loc este ocupat de delfini. Aceste mamifere marine au o personalitate proprie foarte bine conturată, precum și o capacitate suprinzătoare de conștientizare a sinelui. În afară de om, sunt printre puținele animale ce au capacitatea de a gândi în perspectivă.