Home » Știri » Ce este ”braț Covid”, reacție adversă a vaccinului Moderna, și cum se manifestă. Explicații de la oamenii de știință

Ce este ”braț Covid”, reacție adversă a vaccinului Moderna, și cum se manifestă. Explicații de la oamenii de știință

Alexandru Cazacu / 05.02.2021, 17:00
Ce este ”braț Covid”, reacție adversă a vaccinului Moderna, și cum se manifestă. Explicații de la oamenii de știință

Se pare că noul vaccin dezvoltat de gigantul farmaceutic american are o reacție adversă mai ciudată. Serul celor de la Moderna are un efect advers numit ”braț Covid”, care se prezintă ca o pată roșie umflată și dureroasă de obicei la atingere.

Ce este ”braț Covid”, reacție adversă a vaccinului Moderna

Unii pacienți care au fost imunizați anti-Covid cu vaccinul dezvoltat de Moderna susțin că, după câteva zile de la vaccinare au avut o erupție pe braț. Efectul secundar rar, supranumit ”brațul COVID” apare ca o pată roșie și umflată, care este adesea dureroasă la atingere.

Medicii susțin că erupția pare a fi inofensivă și de multe ori se va estompa singură în câteva zile cu tratamente precum gheață sau Tylenol. Reacția adversă a apărut la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul dezvoltat de Moderna. Cu toate acestea, nu se știu cu exactitate cauzele. Până acum au fost semnalate 14 astfel de cazuri, potrivit Daily Mail.

Reacția adversă este inofensivă

Pacienții care s-au imunizat cu vaccinul anti-coronavirus al companiei farmaceutice Moderna, spun că le-a apărut o erupție pe braț la 7 – 10 zile după vaccinare. Efectul secundar lasă persoanele cu mâncărime și umflături ale pielii.

Cu toate acestea, medicii spun că această reacție reprezintă un răspuns inofensiv din partea sistemului imunitar la vaccin, dar aceasta se va estompa în decurs de o săptămână.

”Vrem să îi liniștim pe oameni că acesta este un fenomen cunoscut. A avea o pată roșie mare pe braț timp de câteva zile s-ar putea să nu fie distractiv, dar realitatea este că nu este nevoie să intrați în panică și nu aveți motive să nu vă faceți a doua lovitură” a declarat dermatologul Esther Freeman, pentru SUA TODAY.

Efectele adverse ale vaccinului Moderna
Sursa FOTO: Spital Massachusetts

Ce spun medicii despre această reacție adversă

Dr. Freeman susține că termenul oficial folosit de dermatologi și alergologi pentru a descrie astfel de reacții este ”hipersensibilitate cutanată întârziată”. Mai exact, prin mijloace cutanate care afectează pielea, hipersensibilitatea înseamnă o reacție nedorită produsă de sistemul imunitar. Reacția este întârziată deoarece apare de obicei la câteva zile după administrarea vaccinului.

De obicei erupția are culoarea roșie și este umflată și uneori dureroasă la atingere. Aceasta apare întotdeauna pe brațul în care a fost administrat vaccinul. Astfel de reacții au fost prezente și la persoanele care au primit vaccinuri precum cele împotriva tetanosului și varicelei. Însă, ”brațul COVID” a apărut doar la persoanele care s-au vaccinat cu serul dezvoltat de Moderna, nu Pfizer, și a fost raportat în studiile lor clinice.

Sfatul specialiștilor pentru cei care vor să se vaccineze împotriva COVID-19

În ciuda acestor lucruri, medicul dermatolog Esther Freeman încurajează oamenii să primească orice vaccin care le este disponibil.

”Nu înseamnă că ar trebui să iei vaccinul celor de la Pfizer în loc de Moderna. Nu este o afacere atât de mare”, a afirmat dr. Freeman, potrivit sursei citate.

În prezent dr. Esther Freeman este investigatorul principal care examinează rapoartele despre reacțiile cutanate la vaccinurile împotriva coronavirusului din întreaga lume. Până în acest momente, doar 14 cazuri au fost semnalate în registrul global, însă specialistu este de părere că mai mulți oameni au experimentat reacția, dar nu au raportat-o.