Home » Știri » Ce înseamnă Halloween cu adevărat. De unde provine, de fapt, sărbătoarea de pe 31 octombrie

Ce înseamnă Halloween cu adevărat. De unde provine, de fapt, sărbătoarea de pe 31 octombrie

Manolică Anca / 26.10.2020, 14:58
Ce înseamnă Halloween cu adevărat. De unde provine, de fapt, sărbătoarea de pe 31 octombrie

În fiecare an, în seara de 31 octombrie, oamenii din toată lumea sărbătoresc Halloween-ul. Este și cazul României care, după Revoluție, a adoptat și ea această sărbătoare. Ce înseamnă Halloween cu adevărat. Iată de unde a plecat, de fapt, sărbătoarea de pe 31 octombrie.

Ce înseamnă Halloween cu adevărat

Anual, în ultima noapte a lunii octombrie, aproape tot mapamondul sărbătorește momentul în care spiritele morților îi vizitează pe cei vii. Dacă în trecut, oamenii apelau la fel și fel de ritualuri pentru a se proteja de ele, acum acestea s-au transformat în forme de divertisment. Numele derivă din ”All Hallows Eve” sau ”All Hallows Even”, adică ”Ajunul Nopţii Sfinte”. 

Ceea ce știm noi astăzi ca fiind Halloween-ul este o sărbătoare ce a luat naștere în vestul Europei și care a trecut prin multe schimbări și influențe ale diferitor culturi. O suprapunere de mai multe sărbători cu date apropiate, precum sărbătoarea zeiței Pomona la romani, Parentalia, festivalul morților sau festivalul celtic Samhain – ce marca sfârșitul ultimei recolte. Potrivit celților, anul are două jumatăți, iar Halloween-ul reprezintă sfârșitul „jumatății luminoase” și începutul „jumatății întunecate”.

Ce inseamna Halloween cu adevarat
Ce inseamna Halloween cu adevarat

În Irlanda şi în Ţara Galilor, oamenii se temeau de noaptea de Samain. Atunci își puteau face apariția spiritele rele pentru a bântui lumea celor vii. Pentru a evita apariția lor şi pentru a îndepărta pericolul, vechii celţi făceau focuri în aer liber.

Această noapte reprezenta și o punte de legătură între cele două lumi. Celţii își lăsau ușile caselor deschise pentru ca cei decedați din familie să poată să fie, pentru câteva ore, alături de cei vii, potrivit News.ro.

Tradiția a dispărut în jurul secolului al V-lea, odată cu apariția romanilor în Ţara Galilor şi a creştinismului în acea regiune. Papa Bonifaciu al IV-lea a afirmat că această sărbătoare este păgână şi a decis să înfiinţeze Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Celebrată pe atunci pe 13 mai, aceasta şi-a schimbat data la sfârşitul secolului al VIII-lea, pe 1 noiembrie în Europa Occidentală.

Jack O’Lantern – personaj emblematic

Se spune că Jack O’Lantern, un fierar şiret, avar şi beţiv din Irlanda s-a întâlnit cu diavolul într-un bar. Acesta i-a cerut sufletul, dar Jacka reușit să îl păcălească. Iar atunci când Jack a murit, pe 31 octombrie, atât porţile Raiului, cât și porțile Iadului au rămas închise pentru el.

Astfel, Jack a fost astfel condamnat să rătăcească spre nicăieri. În cele din urmă, a primit din partea Diavolului o ultimă favoare: un tăciune aprins, pentru a-i lumina calea. Acesta a pus tăciunele într-un nap scobit și la folosit drept felinar.

Legenda spune că fieraril irlandez, cu sufletul condamnat, apare an de an, în ziua morţii sale, de Halloween. Napul reprezintă dovleacul actual, mult mai uşor de sculptat. Astăzi, oamenii așază dovlecii-felinari în fața ușii caselor pentru a indica sufletului nefericit că locuinţa lor nu reprezintă un loc prielnic pentru el.

Halloween-ul astăzi

În America, cât și în multe alte țări, s-a dezvoltat o adevărată industrie a acestor accesorii macabre: măşti, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome și dovleci, care mai de care mai înspăimântători. Copiii îmbracă costume și merg la colindat, din casă în casă, folosind expresia ”Trick or treat” („Ne dați ori nu ne dați” sau „Farsă sau dulciuri”). Oamenii sunt obligați să îi primească şi îi răsplătească cu bomboane, în caz contrar, ei riscând să fie speriați și trași în plasă. 

Cea mai spectaculoasă paradă de măști din lume are loc, în fiecare an, în cartierul Greenwich Village din New York.

Ce inseamna Halloween cu adevarat
Parada de Halloween din Greenwich Village, New York.

Nici românii nu s-au lăsat mai prejos. Magazinele sunt la fel de pline de obiecte și costume specifice acestei sărbători, copiii merg la colindat, iar cluburile se întrec în petreceri cât mai atractive pentru participanți.4Însă nici pentru români 31 octombrie nu trece ca o zi oarecare. Astfel că, la sfârșitul lunii octombrie, prin magazine se găsesc obiectele specifice (măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci), iar cluburile organizează petreceri tematice. Însă, în ciuda numărului mare de oameni care o serbează, puțini sunt cei care știu cum a luat naștere această sărbătoare.