Home » Știri » Ce pedeapsă riști dacă faci cont pe o rețea de socializare folosind datele altei persoane. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

Ce pedeapsă riști dacă faci cont pe o rețea de socializare folosind datele altei persoane. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

Alexandru Cazacu / 22.02.2021, 12:42
Ce pedeapsă riști dacă faci cont pe o rețea de socializare folosind datele altei persoane. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

Pe 19 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie care are în vedere posibilitatea sancționării penale celor care crează conturi false cu numele altor persoane fără acordul acestora. Mai departe vei afla ce poți să pățești dacă faci un cont cu datele altei persoane.

Ce pedeapsă riști dacă faci cont folosind datele altei persoane

Potrivit  ICCJ, persoanele care fac un cont cu numele unei alte persoane fără ca aceasta să-i dea acordul pot primi pedepse penale. Cu toate acestea, dacă cineva comite sau nu o infracțiune, depinde de situația concretă. Mai exact, dacă acea persoană doar creează contul folosind datele unei persoane, nu va fi sancționată penal.

”Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”,se arată în Decizia nr. 4/2021, obligatorie din 19 februarie, când a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ce poți păți dacă faci cont cu datele altei persoane

În cazul în care cel care creează profilul nu are autorizația persoanei în cauză de a-i folosi datele personale, ICCJ a reținut că:

”Făptuitorul care creează un cont/profil într-o rețea de socializare deschisă publicului, introducând numele și datele cu caracter personal reale ale altei persoane și care permit identificarea acesteia (informații, fotografii, imagini video etc.), ca fiind date referitoare la propria persoană, acționează prin încălcarea manifestării de voință a persoanei a cărei identitate și-a uzurpat-o”.

Mai mult de atât, Înalta Casă de Casație și Justiție a adăugat că, lipsa autorizării mai provine și din lipsa unei prevederi legale care i-ar permite unei persoane să îi facă un cont pe o rețea de socializare altei persoane, dar și din lipsa uneipermisiuni contractuale, din partea persoanei vizate de profilul creat, ca acesteia să îi fie folosite datele, în primă instanță, pentru crearea acelui profil.

Ce poți păți dacă faci cont cu datele unei persoane fără acordul acesteia
Ce poți păți dacă faci cont cu datele unei persoane fără acordul acesteia

Crearea unui cont cu datele altei persoane poate fi pedepsită penal

Cu toate acestea, doar lipsa autorizării persoanei în cauză și datele rezultate, ca fiind neadevărate, nu duc neapărat la concluzia că a fost comisă o infracțiune.

„[f]apta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată în articolul 325 din Codul Penal.

Așadar, mai este nevoie să se îndeplinească o ultimă condiție de tipicitate. Este vorba despre folosirea datelor unei persoane, pentru crearea unui cont pe o rețea de socializare, să fie făcută pentru producerea unei consecințe juridice. Analiza va fi făcută în concret și se va urmări dacă în situația specifică, crearea ilegală a contului a fost făcută în acest scop.