Home » Tehnologie & Știinta » De ce să dezinstalezi din telefon aplicațiile pe care nu le mai folosești. Motivul nebănuit pentru care reprezintă un risc major

De ce să dezinstalezi din telefon aplicațiile pe care nu le mai folosești. Motivul nebănuit pentru care reprezintă un risc major

Alexandru Cazacu / 16.02.2021, 13:15
De ce să dezinstalezi din telefon aplicațiile pe care nu le mai folosești. Motivul nebănuit pentru care reprezintă un risc major

Mulți dintre noi avem aplicații instalate în telefonul mobil, care sunt rareori folosite sau chiar deloc. Potrivit specialiștilor în securitate informatică, este recomandat să dezinstalezi aceste programe. De ce este necesar să faci acest lucru, vei afla în continuare.

De ce să dezinstalezi din telefon aplicațiile pe care nu le mai folosești

Potrivit unui studiu realizat de specialiștii în dezvoltare de software de la Simform, aplicațiile telefonului pe care nu le folosim trebuie dezinstalate. Asta deoarece, aceste programe pot aduna mai multe informații despre activitatea utilizatorului.

Experții susțin că mai puțin de jumătate din aplicațiile instalate pe telefon sunt utilizate constant. În afara faptului că aceste programe ocupă spațiu din memoria dispozitivului, aceste aplicații pot aduna informații despre activitatea utilizatorului.

Chiar dacă nu sunt folosite, aplicațiile pot aduna date

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică, susține că aplicațiile pot continua să adune date despre utilizator chiar dacă nu sunt folosite o perioadă lungă de timp. Mai mult de atât, el subliniază faptul că aceste informații pot oferi detalii despre telefon sau despre operatorii de telefonie mobilă.

”În funcție de scopul aplicației, este posibil ca unele să continue să adune date, chiar dacă nu au mai fost deschise de luni de zile. Câteodată, aceste comportamente sunt implementate special de către programatori, însă uneori pot fi și rezultatul unei erori.

Ștergerea aplicațiilor pe care nu le mai folosim din telefon este o politică bună, în general. Dacă nu dorim ștergerea lor, este indicat să folosim mereu cele mai noi versiuni. De multe ori, dezvoltatorii repară probleme de securitate și utilizatorii nu pot beneficia decât dacă aplicațiile au ultimele actualizări”, a declarat specialistul pentru spotmedia.ro.

De ce să dezinstalezi aplicațiile nefolosite

Potrivit expertului în securitate informatică, aplicațiile de pe telefoanele noastre funcționează în enclave de securitate, iar atunci când le dezinstalăm dispar și datele colectate de acestea. Conturile de utilizatori folosite la unele aplicații vor rămâne stocate pe server, împreun cu datele colectate până în acel moment.

”În cazul unor aplicații care folosesc conturi de utilizatori stocate pe server, acestea vor rămâne acolo, împreună cu toate datele care au fost colectate până atunci. Singura modalitate de a șterge și acele date este de a șterge contul respectiv”, punctează specialistul. Asta înseamnă că dacă vrei să nu mai folosești Instagram, de exemplu, mai întâi trebuie să-ți ștergi contul și abia apoi aplicația.

Este recomandat să ștergem aplicațiile din telefon pe care nu le folosim
Este recomandat să ștergem aplicațiile din telefon pe care nu le folosim

Cum trebuie să instalăm aplicațiile

Silviu Stahie spune că trebuie să fim foarte atenți la sursa de unde instalăm aplicațiile în telefon, deoarece principalul factor de infectare a dispozitivelor mobile este instalarea acestora din surse terțe.

”Principalul vector de infectare cu amenințări informatice la telefoane și tablete este instalarea de aplicații din surse terțe, din magazine neoficiale sau chiar direct. Ocolirea magazinului oficial – precum App Store sau Google Play – atrage un risc în plus utilizatorilor pentru că aplicațiile astfel distribuite pot fi modificate pentru a aduna date personale sau chiar pentru a produce pagube.

Recomandarea fermă este să evităm să folosim aplicații provenite din surse necunoscute și să folosim mereu o soluție de securitate pe telefon sau tabletă”, adaugă specialistul.