Home » Știri » Știri externe » Ce pensie câștigă Donald Trump, după ce a fost președintele Statelor Unite ale Americii, și ce alte beneficii mai are

Ce pensie câștigă Donald Trump, după ce a fost președintele Statelor Unite ale Americii, și ce alte beneficii mai are

Stan Nicu / 25.01.2021, 13:49

S-a aflat ce pensie câștigă Donald Trump, după ce a fost președintele Statelor Unite ale Americii, și ce alte beneficii mai are. Ce sume exorbitante ar urma să încaseze, de fapt, fostul președinte, citiți în rândurile de mai jos.

Donald Trump, la mâna Senatului american. Acesta va decide dacă fostul președinte va beneficia de pensie sau nu

Donald Trump s-ar putea alege cu o pensie  și cu mai multe beneficii după ce a fost președintele SUA vreme de 4 ani. Deși a venit la cârma Americii din calitatea de miliardar, Donald Trump se va bucura de unele beneficii după ce nu a mai prins un al doilea mandat de președinte al SUA.

Astfel, Doanld Trump, ca fost preşedinte al Statelor Unite, va avea parte de o pensie anuală de 221.400 de dolari, circa 18.450 de dolari pe lună, însă și alte beneficii în urma cărora fostul președinte miliardar ar putea încasa nu mai puțin de 1 milion de dolari pe an.

Senatul decide dacă Donald Trum își va primi beneficiile

Acum, însă totul depinde de ce va decide Senatul american în cadrul procesului de suspendare în urma căruia Donald Trump ar putea pierde tot. Legea americană nu acordă pensie președinților care și-au încheiat mandatul prin ”înlăturare” în urma procesului de punere sub acuzare, potrivit CNN.

De asemenea, potrivit legilor SUA, preşedinţii americani demişi în urma unui proces de impeachement vor pierde dreptul la pensie şi la toate celelalte beneficii. Chiar dacă Donald Trump încă se confruntă cu un proces de destituire în Senatul american, o condamnare nu poate duce la retragerea sa din funcție, pentru că mandatul său s-a încheiat înainte de proces.

Dacă Donald Trump va fi găsit neeligibil, nu va primi nimic

Astfel, dacă Senatul îl va găsi vinovat, probabil că acesta ar avea nevoie de un al doilea vot pentru a-l face pe Donald Trump neeligibil pentru toate beneficiile, susține Michael Gerhardt, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Nord.

Al doilea vot l-ar îndepărta din funcția de fost președinte, ceea ce ar duce automat la pierderea pensiei și beneficiilor, mai crede Michael Gerhardt. În plus, alți experți politici se întreabă dacă chiar și un al doilea vot ar putea să-l elimine de la pensie și beneficii. „Acest lucru pare destul de îndoielnic„, a declarat Demian Brady, director de cercetare pentru Fundația Națională a Contribuabililor Naționali, care este un fel de un câine de pază a cheltuielilor statului american.

Ce beneficii ar mai avea Donald Trump după ce a fost președintele Americii

Celelalte beneficii pe care le-ar putea încasa Donald Trump, pe lângă pensia uriașă de 221.400 de dolari, sunt indemnizaţiile de călătorie, spaţiul pentru birou şi salariul personalului, care pot depăşi un milion de dolari pe an.

În plus, Demian Brady, expert citat de CNN a declarat că unul dintre cele mai costisitoare avantaje pentru foşti preşedinţi este închirierea unui spaţiu de birouri, acesta neavând limită de cheltuieli.

Donald Trump nu va beneficia de asigurare de sănătate

Astfel, foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au avut fiecare costuri de peste 500.000 de dolari cu chiria în 2020, în timp ce chiria lui Jimmy Carter costa doar 118.000 de dolari într-un an.

Un avantaj de care Donald Trump nu va beneficia, indiferent de decizia Senatului, este asigurarea de sănătate. Pentru a beneficia de acest beneficiu un președinte trebuie să fie în biroul federal timp de cel puțin 5 ani.

Doland Trump a părăsit Casa Albă la bordul Marine One

Donald Trump a plecat miercurea trecută din Casa Albă, unde a fost pentru ultima dată în calitate de preşedinte al Statelor Unite. Donald Trump a fost însoţit de către Prima Doamnă Melania Trump, relatează The Associated Press. Donald Trump a decolat pentru ultima dată de pe peluza Casei Albe cu elicopterul Marine One, într-o destinație necunoscută publicului.