Home » Știri » Ce pot să facă românii dacă pierd dovada vaccinării. Soluția pe care o au la dispoziție

Ce pot să facă românii dacă pierd dovada vaccinării. Soluția pe care o au la dispoziție

Alexandru Cazacu / 24.02.2021, 17:09
Ce pot să facă românii dacă pierd dovada vaccinării. Soluția pe care o au la dispoziție

Toți cei care se vaccinează împotriva noului coronavirus primesc o adeverință de vaccinare. Însă, se poate întâmpla ca unii să piardă acest document. În cazul acesta, medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat ce este de făcut.

Ce pot să facă românii dacă pierd dovada vaccinării

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-Covid din România, persoanele care și-au pierdut adeverința, prin care pot demonstra că au fost vaccinați împotriva coronavirusului nu pot descărca alta de pe platformă. Acestea trebuie să revină la centrul de vaccinare unde au fost imunizați.

”Platforma de programare este strict pentru a aloca un loc pentru prima doză și doza a doua. Adeverința se poate printa de la respectivul centru de vaccinare sau direct din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor care este gestionat la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Mediafax.

Ce reprezintă adeverința de vaccinare

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, pe adeverința de vaccinare este notat toate datele în legătură cu imunizarea. Mai exact pe aceasta sunt trecute tipul vaccinului, lotul vaccinului și data la care expiră lotul acest lot. De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare precizează că adeverința de vaccinare nu are termen de valabilitate.

Dr. Valeriu Gheorghiță a spus și ce reprezintă acest document. Adeverința de vaccinare atestă faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu un anumit tip de vaccin anti-Covid, însă nu arată cât ține imunitatea.

”Pe adeverința de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului și data expirării acelui lot de vaccin. Această adeverință nu are un termen de valabilitate. În momentul de faţă, această adeverință atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieții, a fost vaccinată împotriva Covid-19 cu un anumit tip de vaccin și precizează data, tipul, lotul vaccinului”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Antena 3.

Ce pot să facă românii dacă pierd dovada vaccinării
Ce pot să facă românii dacă pierd adeverința de vaccinare

 

Ar putea ține adeverința de vaccinare loc de test PCR?

Întrebat dacă această adeverință poate fi folosită la intrarea în alte țări, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a spus că este prea devreme să precizeze dacă este suficient acest lucru. Cu toate acestea, dacă adeverința este validă în țara în care a fost emisă, ar trebui să fie recunoscută și în alte state, în cazul în care se va solicita un test negativ.

”Plecând și făcând o analogie cu rezultatul testelor de tip PCR, este foarte importat ca acel document să fie valid în țara care a fost emis. Deci, din acest punct de vedere, dacă documentul este valid în țara care emite, ar trebui să fie recunoscut și în alte ţări, în cazul în care se va solicita fie un test negativ, fie dovada vaccinării, în orice moment în care am putea călători în anumite ţări care pot impune acest lucru”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.961.208 teste RT-PCR și 270.740 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.447 de teste RT-PCR (17.019 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.428 la cerere) și 7.917 teste rapide antigenice.