Home » Știri » Adeverința de vaccinare. Ce termen de valabilitate are și cum ne poate ajuta

Adeverința de vaccinare. Ce termen de valabilitate are și cum ne poate ajuta

Alexandru Cazacu / 22.02.2021, 16:28
Adeverința de vaccinare. Ce termen de valabilitate are și cum ne poate ajuta

Medicul coordonator al campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului a vorbit despre adeverința de vaccinare. Ce reprezintă, cât timp este valabilă și cum ne poate ajuta această adeverință, veți alfa în continuarea materialului.

Adeverința de vaccinare. Cum ne poate ajuta

Coordonatorul campaniei de vaccinare națională anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre adeverința pe care o primește fiecare persoană care se vaccinează. Potrivit medicului militar, documentul nu are un termen de valabilitate și este un act prin care persoana care îl posedă poate demonstra că a fost vaccinată.

”Pe adeverința de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului şi data expirării acelui lot de vaccin. Această adeverință nu are un termen de valabilitate. În momentul de faţă, această adeverință atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieții, a fost vaccinată împotriva Covid-19 cu un anumit tip de vaccin și precizează data, tipul, lotul vaccinului. Nu arată cât ține imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Ar putea ține loc de test PCR?

Dr. Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă acestă adeverință poate fi utilizată pentru intrarea în alte state. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare anti-Covid din România, este prea de vreme să precizeze dacă este suficient acest lucru. Gheorghiță susține că fiecare persoană care a fost vaccinată este trecută în Registrul Național al Vaccinărilor.

”Plecând și făcând o analogie cu rezultatul testelor de tip PCR, este foarte importat ca acel document să fie valid în țara care a fost emis. Deci, din acest punct de vedere, dacă documentul este valid în țara care emite, ar trebui să fie recunoscut și în alte ţări, în cazul în care se va solicita fie un test negativ, fie dovada vaccinării, în orice moment în care am putea călători în anumite ţări care pot impune acest lucru”, a spus Dr. Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul cu cele mai multe reacții adverse

Medicul militar susține că, potrivit datelor statistice în ceea ce privește efectele adverse la persoanele vaccinate în România, cele mai multe reacții adverse s-au înregistrat la persoanele care s-au vaccinat cu serul dezvoltat de compania farmaceutică Pfizer, iar cele mai puține la cei care s-au imunizat cu vaccinul AstraZeneca.

”La reacții adverse sunt: Pfizer – 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul și 2300: febră, cefalee, stare de oboseală.

Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local și 75 de reacții generale. AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local și trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre adeverința de vaccinare
Ce spune Valeriu Gheorghiță despre adeverința de vaccinare

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, nu există destule date care să ateste faptul că este suficientă o singură doză de vaccin anti-COVID în cazul celor care s-au infectat. Așadar, după ce Franța a anunțat că ar putea să decidă utilizarea unei singure doze de vaccin anti-Covid pentru persoanele care s-au îmbolnăvit, România nu va face acest lucru până când nu vor fi suficiente informații din acest punct de vedere.