Home » Știri » Când vor renunța românii la mască de protecție. Răspunsul specialistului, așteptat cu mare interes

Când vor renunța românii la mască de protecție. Răspunsul specialistului, așteptat cu mare interes

Toader Mihai / 22.02.2021, 11:55
Când vor renunța românii la mască de protecție. Răspunsul specialistului, așteptat cu mare interes

Un an de când pandemia de coronavirus a pus stăpânire pe tot mapamondul. Un an de când masca de protecție și distanțarea socială au devenit noul obișnuit. Acum că ne aflăm în plină campanie de vaccinare și tot mai mulți aleg să se imunizeze împotriva nemilosului virus, răsar speranțe și tot mai multe întrebări cu privire la viitor. Când vor renunța românii la mască de protecție? Iată ce răspuns a dat Valeriu Gheorghiță.

Când vor renunța românii la mască de protecție

Din păcate, pentru majoritatea oamenilor, masca a devenit un scut de protecție, dar și un accesoriu tot mai greu de suportat. Cu toate acestea, medicii recomandă cu insistență purtarea acesteia, până în momentul în care ne vom afla în siguranță în lipsa acesteia. Dar când va fi, oare, acest lucru posibil?

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid 19, Valeriu Gheorghiţă a vorbit pe larg despre acest subiect. El insistă și spune că este extrem de important ca oamenii să își administreze ambele doze de vaccin, pentru ca rezultatele să fie cele dorite. Conform studiilor, vaccinarea conduce la o rată redusă a infecțiilor asimptomatice și implicit la o scădere a riscului de transmitere. Din fericire, la ora actuală, în România se regăsesc doze din toate cele trei vaccinuri autorizate la nivel mondial, Pfizer-BionTech, Moderna și AstraZeneca și nu rămâne decât ca tot mai multă lume să își administreze serul curativ.

„Slavă Domnului că astăzi avem un vaccin, prin care ne putem proteja, și vom vedea care va fi evoluția de aici înainte, însă suntem convinși cu toții, pentru că datele, inclusiv din România, dar și din celelalte țări unde campania de vaccinare a decurs foarte bine, arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi, în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenței cazurilor de Covid-19. Acest lucru l-am observat și noi în rândul persoanelor vaccinate în etapa 1, de asemenea la persoanele care sunt vaccinate din centrele sociale, din căminele de bătrâni. La persoanele dializate iarăși se observă o scădere substanțială, chiar de peste 90 la sută a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2.”, a declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Antena 3.

Întrebat când vor renunța românii la mască de protecție, Valeriu Gheorghiță spune că acest lucru se va întâmpla în momentul în care se va ajunge la un grad ridicat de imunziare colectivă şi atunci când se va dovedi că nu circulă alte tulpini ale virusului care să nu fie acoperite de vaccin. De asemenea, medicul militar a ținut să precizeze că „prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid 19
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid 19

Când vom putea spune că avem pandemia sub control

Deocamdată, din totalul de 19 milioane, doar puțin peste 800.000 de persoane au fost vaccinate în România. Foarte departe de procentul de 60%-70%, care ar însemna între 11,4 și 13,3 milioane, preconizat de Valeriu Gheorghiță, înainte de începerea campaniei de vaccinare, pentru atingerea imunității colective.

Însă, el este optimist și spune că România va atinge pragul de vaccinare de 70% a populației până în luna septembrie, dacă nu va apărea vreo variantă a coronavirusului care să nu răspundă la vaccin, între timp. De asemenea, a ținut să sublinieze că vaccinurile actuale s-au dovedit eficiente și împotriva tulpinii britanice, chiar dacă aceasta este mai contagioasă.

„Cred că la sfârșitul anului putem aprecia că pandemia este sub control”, a declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Digi24.