Home » Știri » Ce durată are imunitatea după vaccinarea Covid. Studiile au arătat clar acest lucru

Ce durată are imunitatea după vaccinarea Covid. Studiile au arătat clar acest lucru

Alexandru Cazacu / 16.02.2021, 17:09
Ce durată are imunitatea după vaccinarea Covid. Studiile au arătat clar acest lucru

Managerul Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler a vorbit despre efectele vaccinului anti-COVID-19. De asemenea, Mahler a spus și cât timp vor avea anticorpi persoanele care se imunizează împotriva coronavirusului. Ce durată are imunitatea, veți afla în continuarea articolului.

Ce durată are imunitatea după vaccinarea Covid

Potrivit lui Beatrice Mahler, este foarte puțin probabil ca persoanele care au fost imunizate împotriva COVID-19 să repete vaccinarea în acest an. Managerul Institutului ”Marius Nasta” din Capitală spune că, cercetările au arătat o că cei care s-au vaccinat vor avea anticorpi pentru o perioadă de opt luni.

”S-a constatat că există o acoperire a imunității cu anticorpi la opt luni. Cercetarea se duce într-o direcție utilă dacă vorbim de imunitate pe termen lung la vaccinuri. Se lucrează la o platformă în care producția de anticorpi să se realizeze contra genomului viral și nu a proteinei de la suprafața virusului, care poate suferi modificări, iar asta va duce la vaccinuri care să acopere imunitar răspunsul pe termen lung și pentru mai multe tulpini.

Puțin probabil să repetăm vaccinul în acest an. Vom vedea primele date și rapoartele de la firmele producătoare privind persistența anticorpilor de la lotul de persoane luate în studiu, monitorizarea lor se face pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci vom avea răspunsuri mai exacte”, a explicat Mahler la Digi24.

Cei care s-au vaccinat se pot infecta

Beatrice Mahler susține că persoanele care au avut boala și s-au însănătoșit, sau cele care au făcut vaccinul anti-COVID se pot infecta, deoarece tulpinile își modifică structura. Cu toate acestea, la tulpina de până acum riscul de infectare e mai scăzut.

”Există pericolul ca cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul anti-Covid să se infecteze, pentru că vorbim de tulpini care își modifică structura, tulpini noi de virus care amenință ca fiind o nouă provocare pentru următoarea perioadă.

Dacă vorbim însă de tulpina care a circulat până acum, riscul de infectare e mult scăzut și puțin probabil să existe acest risc, pentru că organismul are imunitate. Dar este puțin probabil să repetăm vaccinul în acest an”, a spus Beatrice Mahler.

Ce durată are imunitatea după vaccinarea împotriva coronavirus
Ce durată are imunitatea după vaccinarea împotriva coronavirus

Alexandru Rafila, despre vaccinurile anti-COVID-19

În urmă cu câteva zile, Alexandru Rafila a dezvăluit pe care dintre cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna și AstraZeneca) l-ar alege pentru a se vaccina, dacă ar avea această opțiune. Medicul a declarat că ar alege serul dezvoltat de AstraZeneca.

”Aș alege vaccinul AstraZeneca, deși momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă recomandată în România, sub 55 de ani, dar cred că acest lucru se poate schimba până în martie, atunci când mă voi vaccina eu.

Chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puțin așa arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală. Eu am fost deja infectat cu coronavirus. Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la șase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.