Home » Știri » Vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. Care este eficacitatea lui și ce se întâmplă după 90 de zile

Vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. Care este eficacitatea lui și ce se întâmplă după 90 de zile

Violeta Badea / 15.02.2021, 14:55
Vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. Care este eficacitatea lui și ce se întâmplă după 90 de zile

Vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. Care este de fapt eficacitatea lui și ce se întâmplă după 90 de zile. Vaccinul anti-coronavirus al companiei AstraZeneca este mult mai ieftin și mai ușor de păstrat în comparație cu Pfizer și Moderna. De asemenea, mulți îl consideră mai eficient pentru o persoană care a trecut deja prin infectarea cu Covid-19. În acest articol veți afla care este eficacitatea lui și ce se întâmplă după 90 de zile de la administrare.

Vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca

Vaccinul anti-coronavirus  AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca. Specialiști ai Institutului Jenner și ai Oxford Vaccine Group au făcut și ei parte din cercetare. Cum funcționează vaccinul? Ei bine, conform Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, dar care sunt inofensive pentru oameni. Lucru care s-a constat în urma mai multor teste.

Acești viruși de răceală au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike). Procesul are loc în următorul fel: vaccinul pătrunde  în câteva celule umane, iar acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. În final, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Care este eficienta vaccinului AstraZeneca
Care este eficienta vaccinului AstraZeneca

Care este de fapt eficacitatea lui și ce se întâmplă după 90 de zile

Un studiu al vaccinului AstraZeneca împotriva variantei B117 a fost realizat pentru prima dată în Marea Britanie și a oferit o eficacitate asemănătoare cu cea împotriva virusului original. Rezultatele studiului arată că vaccinul împotriva variantei britanice este eficient în proporție de 75 la sută.

Despre eficacitatea virusului a vorbit și Răzvan Chercheș, profesor de Sănătate Publică, iar acesta a spus că Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul de la AstraZeneca pentru o eficacitate 59,5%, dar aceasta crește considerabil între cele două doze.

„Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare: la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%. După ambele doze, eficacitatea este de 82,4%. 100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare și nu au decedat ca urmare a infecției cu COVID-19.”, a precizat Răzvan Chercheș, citat de mediafax.ro.

A început vaccinarea cu AstraZeneca și în România

Începând de astăzi vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca/Oxford se poate face și în România. Peste 142.000 de locuri sunt deja rezervate, iar imunizările se vor realiza în 180 de centre din țară. Cei care vor putea să beneficieze de acest vaccin sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 55 de ani.

Primele doze din vaccin au ajuns în România pe data de 6 ianuarie, dar programările au început pe data de 10 februarie. În cazul vaccinului AstraZeneca, rapelul se face la o distanșă de opt săptămâni. De asemenea, acest vaccin  a fost recomandat pentru persoanele mai tinere, deoarece nu există suficiente studii finalizate ca să valideze eficacitatea vaccinului și la vârstnici. AstraZeneca plănuiește să producă circa 200 de milioane de doze pe lună până în luna aprilie a acestui an și trei miliarde de doze până în decembrie.