Ce se întâmplă dacă te infectezi între două doze ale vaccinului Covid. Cât va dura imunitatea după vaccin. Primele doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în România de Crăciun, prin vama Nădlac. Anul 2020 a fost marcat de lupta contra acestui virus, iar vaccinul reprezintă speranţa de a ne întoarce la o viaţă normală.
Mulţi români sunt sceptici în privinţa acestuia, dar specialiştii încearcă să lămurească populaţia şi să răspundă la toate întrebările. V-aţi întrebat, cu siguranţă, ce se întâmplă dacă luaţi virusul între cele două doze ale vaccinului? Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, vine cu răspunsul la această întrebare.
Coodonatorul campaniei de vaccinare în România a detaliat ce se întâmplă exact dacă o persoană contactează virusul între cele două doze ale vaccinului Covid. Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech îşi face efectul după 14 zile de la administrarea primei doze, iar la aproximativ o săptămână de la adiminstrarea ceilalte doze ajunge maximum.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Între cele două doze de ser administrat trebuie să existe un interval de 21 de zile. Tuturor ne-a venit în minte, la un moment dat, ce se întâmplă dacă o persoană care s-a vaccinat cu prima doză se infectează înainte să apară efectul de protecție al serului?
„Forma va fi mai usoară, însă dacă persoana este simptomatică nu se mai face a doua doză de vaccin, ci se va se stabili diagnosticul precis și tratamentul pe care va trebui să-l urmeze.”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, pentru digi24.ro.
În ceea ce priveşte imunitatea după vaccin, nu sunt date exacte despre cât va dura acest tip de răspuns imun. Specialiştii susţin că se pleacă de la datele științifice şi este vorba de o durată de câteva luni. Valeriu Gheorghiţă a declarat că se doreşte ca aproximativ 11 milioane de persoane să fie vaccinate până la jumătatea anului 2021. Se pune accent, în special, pe populaţia în vârstă de 18 ani sau mai mult. Se doreşte ca pe viitor să se aprobe şi imunizarea populaţiei sub 16 ani. Însă, momentan nu sunt date ştiinţifice despre acest lucru.
Coodonatorul campaniei de vaccinare în România a declarat că va continua campania de vaccinare în România şi în perioada următoare.
„Campania de vaccinare va ramane în picioare cât este nevoie, însă nu la amploarea actuală. Cel mai probabil vor rămâne active doar anumite centre de vaccinare, vom ajunge la medicii de familie atunci când vaccinul va putea fi păstrat în mod obișnuit, nu la temperaturile extreme din prezent. Lucrurile se vor simplifica atunci.”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, potrivit celor de la digi24.ro
În cazul în care aţi avut virusul şi v-aţi vindecat, specialiştii atrag atenţia că imunitatea faţă de COVID-19 nu va dura foarte mult, dar este nevoie de studii suplimentare pentru ca acest aspect să fie dovedit. De aceea, în acest moment Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC – Centers for Disease Control and Prevention) nu au o părere cu privire la vaccinarea pacientilor care au avut deja boala.