Home » Știri » Ce s-a întâmplat cu Soarele în urmă cu 7.000 de ani [VIDEO]

Ce s-a întâmplat cu Soarele în urmă cu 7.000 de ani [VIDEO]

Sebastian Rotaru / 08.02.2017, 13:28
Ce s-a întâmplat cu Soarele în urmă cu 7.000 de ani [VIDEO]

În urmă cu 7.000 de ani, Pământul a fost bombardat pentru o perioadă scurtă de timp de un aflux de raze cosmice intense.

O nouă analiză efectuată pe niște copaci bătrâni din California a scos la iveală dovezile unei „activități solare anormale”, în anul 5480 î.Hr., cu cantități uriașe de carbon – 14 (radiocarbon sau carbon radioactiv) descoperite în inelele copacilor, scrie dailymail.co.uk.

Cauza acestui eveniment este un mister, dar cercetătorii spun că s-ar putea ca asta să fie dovada unei schimbări în activitatea magnetică a Soarelui.

Echipa internațională de cercetători, condusă de cercetătorii de la Nagoya University, a măsurat nivelul carbonului – 14 a unor pini dintr-o pădure din California. Acești copaci pot trăi mii de ani și dețin recordul de participare la evenimentele solare care au afectat în mod direct Pământul, de-a lungul istoriei lui. Când activitatea Soarelui se slăbește, carbonul – 14 înregistrează un nivel crescut în atmosferă, iar asta se poate vedea cel mai bine în inelele copacilor, care absorb carbonul din aer.

„Am măsurat nivelurile de C14 din eșantionul de pini, la trei laboratoare diferite din Japonia, SUA și Elveția, pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor noastre”, a spus Timothy Jull, cercetător la Universitatea Arizona.

„Am descoperit că schimbările de C14 au fost mai mari decât oricând, cu excepția evenimentelor de raze cosmice care au avut loc între anii 775 și 994 d.Hr,  iar asta ne-a permis să stabilim exact când a avu loc”, mai spune acesta.

Cercetătorii au comparat datele cu altele care au avut loc în decursul a mii de ani, iar analizele lor au sugerat că Soarele s-ar fi putu afla într-o „fază necunoscută” de-a lungul timpului, când activitatea sa era foarte slabă.

Se mai poate ca o serie de explozii solare puternice și fluctuații ale activități magnetice ale acestuia să fie cauza. Cert este că echipa caută acum să concluzioneze una dintre ipoteze.