Home » Știri » Cea mai rece noapte din această iarna: ce temperaturi au fost în țară

Cea mai rece noapte din această iarna: ce temperaturi au fost în țară

Sebastian Rotaru / 10.01.2017, 08:16
Cea mai rece noapte din această iarna: ce temperaturi au fost în țară

A fost cea mai rece noapte din această iarnă de până acum, cu temperaturi de până la -53 de grade Celsius în Munții Țarcu.

La Vârful Omu au fost „doar” – 23 de grade Celsius, însă acolo temperatura resimitiță a fost de – 51 de grade Celsius. De asemenea, la Întorsura Buzăului au fost -31 de grade Celsius și -27 de grade Celsius la Miercurea Ciuc şi Brașov. Și Capitala a dârdâit de frig la minus 21 de grade Celsius, scrie Digi24.

De aproape 24 de ore este cod portocaliu de ger, în aproape toată ţara, iar de luni spre marți nopatea, țara s-a confruntat cu cea mai rece noapte. Avertizarea rămâne valabilă şi în a doua zi a săptămânii. Meteorologii mai au o veste proastă: după ce scăpăm de frig, se întorc ninsorile abundente, în sudul şi estul ţării.

Jandarmii și deținuții, scoși la deszăpezit

Bucureştiul va fi scos de sub nămeţi, de jandarmi şi deţinuţi. 400 de militari şi condamnaţi vor pune mâna pe lopată să facă ceea ce firmele de salubritate, nu au reuşit până acum: să cureţe de zăpadă, străzile secundare şi trotuarele instituţiilor publice. Asta deşi, primesc sute de mii de euro, de la Primăria Capitalei.

Circa 100 de jandarmi au fost trimişi la şase spitale din Capitală. Au spart gheaţa de pe scări, au curăţat intrările ambulanţelor şi au îndepărtat zăpada adunată în dreptul uşilor. Primăria Capitalei spune că a apelat la ajutorul militarilor de nevoie. De marți intră în pâine şi câteva sute de deţinuţi care vor curăţa străzile din oraş. Gabriela Firea spune că firmele de salubritate nu şi-au făcut treaba până la capăt.

Alături de deţinuţi vor da la lopată şi sportivii clubului CSM Bucureşti. Şi vor avea destul de muncă. La patru zile după prima ninsoare serioasă din această iarnă, doar 40% din străzile lăturalnice din Bucureşti au fost curăţate.

Spre exemplu, în Sectorul 5 al Capitalei mai puţin de jumătate din străzile secundare au fost curăţate, iar pe cealaltă jumătate oamenii din zonă spun că abia dacă a trecut o lamă în ultimele două zile.

Deţinuţii vor curăţa şi trotuarele, dar numai cele din faţa instituţiilor publice. Cele din faţa blocurilor, magazinelor şi firmelor trebuie curăţate de proprietari. Primăria împarte deja somaţii, iar apoi va aplica şi amenzi de până la 500 de lei.

„Mulţi nu ies. După cum vedeţi, aici pe stradă nu prea ies. Dar trebuie să vină primarul să ne facă nouă curat? Asta e imposibil! Trebuie să ne facem fiecare şi cu asta basta!”, spune un bucureștean.