Home » Știri » Ceasul de buzunar al lui Eminescu, scos la licitație. Prețul de pornire: 5.000 de euro

Ceasul de buzunar al lui Eminescu, scos la licitație. Prețul de pornire: 5.000 de euro

Octavian Palade / 10.11.2016, 16:32
Ceasul de buzunar al lui Eminescu, scos la licitație. Prețul de pornire: 5.000 de euro

Ceasul de buzunar al lui Mihai Eminescu va fi licitat la galeriile Artmark, având un preţ de pornire de 5.000 de euro.

Ceasul de buzunar care i-a aparţinut lui Mihai Eminescu, cu dedicaţia ”Maestrului slovei”, din partea Junimiştilor, va fi pus în vânzare la licitaţia ”Istoria Românilor” de marţi, 22 noiembrie, de la Athénée Palace Hilton, scrie news.ro.

Prețul de pornire pleacă de la 5.000 de euro.

Piesă unicat, ceasul este gravat pe capacul din spate cu iniţialele poetului, „M. E.”, încadrate de motive florale. Obiectul de colecție vine însoţit de cutie şi cheie pentru întoarcere.

Ceasul i-a fost oferit cadou poetului din partea membrilor societăţii „Junimea” în anul 1876, când Eminescu era director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, profesor suplinitor, revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, redactor la ziarul „Curierul de Iaşi”, continuând, totodată, să publice în revista „Convorbiri Literare”.

Piesa a fost expusă în cadrul expoziţiei „Eminescu în arhive şi biblioteci particulare”, în Rotonda MNLR (Muzeul Naţional al Literaturii Române) în anul 2012.

Ceasul lui Eminescu, la concurență cu alte obiecte de valoare

În cadrul aceleiași licitații, va fi scoasă la vânzare şi cea mai cunoscută reprezentare a lui Mihai Viteazul realizată în timpul vieţii sale de către Aegidus Sadeler II în 1601.

Celebrul portret al lui Mihai Viteazul, pe cât de cunoscut este astăzi românilor, pe atât de ascuns a fost timp de aproape 250 de ani.Portretul a fost descoperit de Nicolae Bălcescu împreună cu Alexandru Golescu în Biblioteca Regală din Paris. Gravura, de o valoare excepţională, are preţul de pornire de 2.500 de euro.

O şansă extrem de rară este şi „Istoria revoluţiilor moderne din Valahia” (preţ de pornire 8.000 de euro), de Anton-Maria del Chiaro, celebrul învăţat italian care i-a servit lui Constantin Brâncoveanu ca sfetnic şi secretar (Veneţia, 1718). Aceasta conţine, între altele, gravura originală a portretului lui Constantin Brâncoveanu şi al copiilor săi, realizată de Alexander a’Via.

Licitaţia se va încheia cu o piesă foarte rară de colecţie filatelică: Timbrul Cap de Bour 108 de parale (1858). Având două certificate de autenticitate, timbrul pleacă de la un preţ de pornire de 9.000 de euro.

Licitaţia Postmodernism şi Artă Contemporană, care va avea loc tot marţi, alătură nume importante din arta plastică de la începutul şi mijlocul secolului XX: de la Marcel Iancu la Dumitru Gorzo, de la Corneliu Baba la Mircea Suciu, precum şi alte nume sonore.

Dintre piesele “cu greutate” ale licitaţiei, lucrarea Edgerunner (”Alergătorul pe muchie”) a lui Paul Neagu poate valora 50-60.000 de euro. Sculptura a participat în 1987 la expoziţia Paul Neagu din Londra, organizată de prestigioasa Serpentine Gallery, precum şi la expoziţia retrospectivă a artistului dedicată de Muzeul Naţional de Artă al României în 1996-1997.

O operă cu totul inedită, pânza lui Ion Ţuculescu intitulată ”Jurământ (Amprente pe covor)” este estimată între 40.000 şi 75.000 de euro. Tabloul a făcut parte din expoziţia retrospectivă ”Ion Ţuculescu”, Bucureşti, 1967, încadrându-se în faza totemică a picturii ţuculesciene.