Home » Știri » Cele mai periculoase mezeluri – 4 preparate pe care să nu le cumperi niciodată

Cele mai periculoase mezeluri – 4 preparate pe care să nu le cumperi niciodată

Manolică Anca / 15.10.2020, 12:29
Cele mai periculoase mezeluri – 4 preparate pe care să nu le cumperi niciodată
Ce faci atunci când ești pe fugă și nu ai timp să îți pregătești un mic dejun cum trebuie? Prepari repede un sendviș, îl împachetezi și fugi unde ai treabă. Și deseori, acel sendviș este făcut din mezeluri care conţin multe substanţe nocive pentru sănătate. Cele mai periculoase mezeluri pe care să nu le cumperi niciodată din magazin.

Cele mai periculoase mezeluri – Parizerul

După cum bine știm cum toții, mezelurile nu conțin substanțe nutritive, ci sunt bogate în chimicale și grăsimi nesănătoase. Consumul regulat al acestor preparate conduce adesea la apariția obezității și a bolilor cardiovasculare, atât de periculoase pentru organismul uman.

Parizerul este uul dintre cele mai nocive preparate existente în magazine. Compoziția acestuia conține şorici şi slănină de porc în concentraţie de 80%, 10% MDM și oase măcinate în carnea dezosată mecanic. Nu lipsesc nici coloranţii şi E-urile, care dau gust şi culoare, precum E250 şi E251. Acestea conferă acea nuanță rozalie şi le face să arate delicioase. Însă, nu mulți dintre noi știm că sunt și cancerigene.

Cele mai periculoase mezeluri - 4 preparate pe care să nu le cumperi niciodată
Cele mai periculoase mezeluri – 4 preparate pe care să nu le cumperi niciodată

„Preparatele din carne (de exemplu, cârnaţi, salamuri, muşchiuleţ, jambon), dar şi pasta de mici şi carnea tocată, pot conţine şorici, grăsimi, tendoane, organe (urechi, stomac) şi aditivi alimentari pentru reţinerea apei (guma caragenan (E 407), coloranţi, carmin (E 120), polifosfaţi (E 452), amidon (E1.404) şi soia (făină, texturate proteice)”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti pentru adevarul.ro.

Cele mai periculoase mezeluri conţin şi foarte multă apă. Și pentru ca aceasta să poată fi folosită în preparate, se apelează la un gelifiant, E407, care reţine apa şi care este responsabil cu apariţia cancerului de colon.

Cele mai periculoase mezeluri – Crenvurştii

Crenvurştii se numără și ei printre preparatele foarte nocive organismului uman, fiind adesea cauza toxiinfecţiilor alimentare.

Pieliţe, grăsimi şi o cantitate mare de MDM (tocătură din resturi de carne de tot felul, cum sunt tendoanele, adică cea mai slabă carne în proteine) se găsesc în compoziţia lor, iar culoarea fragedă a crenvurştilor este dată de o gamă întreagă de E-uri.

Aceștia sunt tocătură din resturi de carne, tendoane, şoric, slănină, cu totul, până la 40 la sută grăsime, la care se pune şi carne dezosată mecanic sau carne MDM, o tocătură din resturi precum tendoanele. Grăsimea regăsită în compoziția acestora conduc către creșterea în greutate şi creştea nivelul colesterolului.

Cele mai periculoase mezeluri - 4 preparate pe care să nu le cumperi niciodată
Cele mai periculoase mezeluri – 4 preparate pe care să nu le cumperi niciodată

Printre substanțele nocive ce se regăsesc în crenvurști, se numără și nitrit dar şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi conferă mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă. Totodată, conţin şi monoglutamat de sodiu, cunoscut ca E621, substanţă ce face mâncarea gustoasă.

„Deşi par dietetici, crenvurştii au o calitate îndoielică şi sunt bogaţi în grăsimi şi aditivi. Alături de cârnaţi, salamuri, diferite tipuri de suncă îi găsim aproape zilnic în meniul copiilor, fie la gradiniţe, şcoli, fie la mesele de acasă.  Pe lângă restul aditivilor periculoşi au şi adaos mare de sodium, deloc bun pentru sănătate”, spune medicul nutriţionist Liana Conţiu.

Cele mai periculoase mezeluri – Salamurile

Salamurile sunt la fel de periculoase ca toate celelalte mezeluri pe care le regăsim în galantarele magazinelor. Sunt pline de aditivi care imită gusturile condimentelor, de coloranţi artificiali, soia şi multe E-uri care dau un gust, miros și o culoare atractivă. În plus, oferă și un termen de valabilitate lung care ce le face foarte periculoase pentru sănătatea noastră.

Cele mai periculoase mezeluri- Kaizerul şi şunca ţărănească

Kaizerul și șunca țărănească se află și ele pe lista celor mai periculoase mezeluri din comerț. Acestea conțin o cantitate extrem e mare de coloranţi, urme de oase, şorici, tendoane, carnea regăsindu-se la finalul listei de ingrediente, deci aproape inexistentă.

Printre toate aceste produse nocive și pline de E.uri, își fac apariția și produsele tradiționale. Acestea conțin mult mai puține substanțe periculoase și, deși pot fi puțin mai scumpe, merită să nu îți mai pui atât de mult sănătatea în pericol.