Home » Știri » Cele mai vechi picturi rupestre din lume. Ce semnifică și acum câți ani au fost create

Cele mai vechi picturi rupestre din lume. Ce semnifică și acum câți ani au fost create

Pană Emanuela / 20.11.2021, 20:14
Cele mai vechi picturi rupestre din lume. Ce semnifică și acum câți ani au fost create

Omul a simțit încă din cele mai vechi timpuri nevoia de a-și transpune trăirile într-o formă artistică, chiar și pe vremea când nu apăruse conceptul de artă. Prin urmare, nu e de mirare că există picturi rupestre realizate cu o groază de timp în urmă. Care sunt cele mai vechi picturi rupestre din lume, ce semnifică și când au fost create, afli în continuare.

Cele mai vechi picturi rupestre din lume

Cele mai vechi, dar și cele mai cunoscute picturi rupestre din lume au fost descoperite de cercetători n grotele Lascaux, Trois- Frérès, Niaux şi Chauvet din Franţa, Altamira din Spania, precum și  şi în Peşterile Cuciulat, Gaura Chindiei II şi Coliboaia din România. Ele au fost realizate cu nu mai puțin de 50.000 de ani în urmă, având o semnificație deosebită în spate.

Într-o lume aflată în continuă mișcare și evoluție, arheologii continuă să lupte pentru descifrarea enigmelor trecutului, Spania și Franța părând să aibă cele mai multe manifestări artistice de acest gen. Până în momentul de față, cercetătorii au descoperit un număr de 71 de grote pictate în Franţa şi 34 în Spania.

Nu cu mult timp în urmă, cercetătorii Universității din Barcelona au descoperit zeci de picturi rupestre în trei peșteri din Peninsula Iberică, despre care se crede că ar avea o vechime de aproximativ 65.000 de ani. Impresionantă nu este doar datarea lor, ci mai ales faptul că cel ce le-a creat a fost Omul de Neanderthal, nu Homo Sapiens. Această descoperire se alătură celor referitoare la obiceiurile acestuia (îngroparea morţilor, folosirea plantelor medicinale și realizarea uneltelor din piatră), scoțând la iveală faptul că Omul de Neanderthal nu era chiar o brută fără creier, cum a fost descris până de curând, ci că avea abilităţi cognitive asemănătoare omului modern.

Peştera La Pasiega, Spania
Peştera La Pasiega, Spania

Alte picturi rupestre vechi și unele dintre cele mai cunoscute se găsesc în Peștera Altamira. Sunt foarte bine conservate și se întind pe suprafețe extrem de generoase, pe toată lungimea de 270 de metri a peşterii. Grota ar fi fost locuită între anii 35.000 şi 13.000 î.e.n., fiind considerată în prezent „Capela sixtină a artei paleoliticului“. Acest lucru se datorează desenelor extrem de bine realizate.

Pictură din Peștera Altamira, Spania
Pictură din Peștera Altamira, Spania

În Franța, Peștera Lascaux a fost descoperită dintr-o greșeală de niște adolescenți aflați la plimbare, în anul 1940. Potrivit cercetătorilor, peștera a fost locuită între anii 25.000 şi 13.000 î.e.n., fiind închisă publicului începând cu anul 1963, tocmai pentru a conserva cele peste 600 de picturi rupestre desenate pe pereții și tavanele peșterii.

Peştera Lascaux, Franța
Peştera Lascaux, Franța

Citește și: Top 9 cele mai vechi orașe din lume, care există și acum și continuă să fie locuite. Ce secrete ascund

Ce semnifică și acum câți ani au fost create

După cum spuneam și mai sus, astfel de picturi au fost descoperite și în România, numărându-se printre cele mai vechi din lume.

Peștere Coliboaia din Bihor, România
Peștere Coliboaia din Bihor, România

Cercetătorii români, în colaborare cu cei francezi, au ajuns la o concluzie foarte interesantă după ce au studiat probele prelevate din peştera Coliboaia din Bihor, și anume că aici se găsesc unele dintre cele mai vechi  manifestări grafice ale oamenilor, datând de circa 37.000 de ani. Pe zidurile peșterii sunt desenați rinoceri păroşi, urşi, cai, bizoni şi o felină.

Aceste descoperiri au contribuit la introducerea Peșterii Coliboaia în patrimoniul UNESCO. Accesul în grotă este extrem de greoi, reușind să ajungă la ea doar speologii cu experienţă.

Și în Sălaj au fost descoperite picturi rupestre extrem de vechi, mai exact în Peștera Cuciulat, reprezentând un cal o pasăre, o panteră şi o siluetă umană. Conform analizelor, picturile datează de acum 15.000 de ani.

Pictură din Peștera Cuciulat, România
Pictură din Peștera Cuciulat, România