Home » Știri » Posesorii de centrale de apartament nu-și vor mai putea acoperi cheltuielile

Posesorii de centrale de apartament nu-și vor mai putea acoperi cheltuielile

George Stanciu / 12.10.2016, 15:17
Posesorii de centrale de apartament nu-și vor mai putea acoperi cheltuielile

Noxele emise, dar și prețul gazului ce ar putea crește în viitor face ca ideea unei centrale de apartament să nu fie cea mai viabilă, afirmă Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM). Acesta afirmă că numărul de persoane ce și-au instalat centrale individuale de apartament a crescut foarte mult în ultimii ani, în detrimentul încălzirii centralizate, pentru că statul, nu oferă căldură atunci când este nevoie de ea.

„Centrale de apartament au fost răspunsul firesc al omului care nu doreşte să îngehţe pentru că  autorităţile locale sunt incapabile. Oamenii au găsit această soluţie de moment, reprezentată de centrale de apartament, dar care din punctul meu de vedere nu poate fi o soluţie viabilă. În primul rând pentru că deocamdată nu monitorizăm şi nu ştim câtă poluare generează centrale de apartament şi care e riscul de îmbolnăvire a populaţiei. În al doilea rând, datorită interesului de chimizare a gazelor naturale din ţările dezvoltate industrial preţul gazelor naturale, chiar dacă acum nu creşte, va avea o altă evoluţie. Este un preţ speculativ care variază nejustificat economic, iar cei care se bazează pe gaz metan se vor trezi că nu vor putea acoperi cheltuielile energetice”, a declarat Cristian Pârvan, participant la conferința „Biomasa – sursă de căldură la nivel local, sursă de sănătate ”, conform zf.ro.

Pe de altă parte,  vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Emil Calota, este de părere că decizia oamenilor de a-și instala centrale individuale de apartament nu poate fi limitată, iar soluţia pentru ca cetățenii să rămână conectați la sistemul de încălzire centralizat este dată contorizarea individuală.

Astfel, cetățeanul poate fi sigur dacă serviciile pe care le primește sunt de calitate sau dacă facturarea este efectuată în mod corect.„Cetăţeanul trebuie să aibă încredere, de pildă în Bucureşti, că RADET îi asigură energia corect, adică pe consumul real. Nu o să puteam avea o piaţa consolidată de energie termică până când nu o să avem contoare individuale. Ca să faci contorizare individuală trebui să schimb 95% din infrastructura existentă într-un bloc, ceea ce înseamna să treci de pe o distribuţie pe verticală, la o distribuţie pe orizontală. Acesta este singurul efort pe care cred că trebuie să-l facă. Contorele individuale are trebui să asigurate din bugetul local, iar schimbarea distribuţiei în bloc trebuie să fie făcută din fonduri europene”, a afirmat Emil Calota.

Un al subiect de discuții a fost reprezentat de subvențiile pe care le primesc cetățenii pentru energia termică. Președintele PIAROM consideră că ar trebui acordate tuturor contribuabililor, nu doar unei singure categorii sociale.

„De ce de subvenţionarea căldurii din Bucureşti, care se face din bani publici, nu befeciază toţi cetăţenii? Să ne aducem aminte ca plătitor de taxe şi impozite este fiecare cetăţean şi fiecare firmă din această ţară. Subvenţiile pentru energia termică se dau an de an din taxele şi impozitele plătie de toată ţară. Problema este şi una de etică, de ce toţi să plătească şi numai unii să beneficieze?”, a afirmat Cristian Pârvan.

Conform PIAROM, administraţiile locale au primit aproximativ 700 milioane de lei de la bugetul de stat aferent anului 2016, sub formă de împrumuturi pentru subvenții la căldură. De obicei, acești bani nu mai sunt returnați la stat şi sunt acoperiți după o perioadă, din rezerve.