Home » Știri » Centrale termice de apartament, interzise în România. Motivul pentru care aceste centrale nu sunt permise

Centrale termice de apartament, interzise în România. Motivul pentru care aceste centrale nu sunt permise

Alexandru Cazacu / 17.02.2021, 13:31
Centrale termice de apartament, interzise în România. Motivul pentru care aceste centrale nu sunt permise

Odată cu venirea frigului românii și-au pornit și centralele termice din apartamentele lor. Cu toate acestea, se pare că aceste unele centrale care au coșuri de fum individuale vor fi interzise. Ce pot face românii în acest caz, veți afla mai departe.

Centrale termice de apartament, interzise în România

Asociația Energia Inteligentă precizează că proiectele de instalații de gaze pentru centrale termice care au coșuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi autorizate de către verificatorii de proiecte pentru a fi montate.

Mai exact, este necesar, la blocurile, la care se dorește instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4. Aceste centrale necesită să fie racordate la sisteme de coșuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire. Mai pot fi racordate la sisteme de conducte separate. Este important să menționăm că la astfel construcții costurile pot ajunge la câteva mii de euro.

Soluția pentru centralele termice

Astfel, soluția salvatoare prezentată persoanelor care locuiesc în blocurile din București, Timișoara Constanța etc. se lovește de imposibilitatea legală de a mai monta centrale termice care au coșuri individuale în apartamente.

Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001, care completează Ordinul ministrului sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea normelor de igienă și a recomandărilor cu privire la mediul de viaţă al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, prevede la art. 1 că:

”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului”.

Centralele de apartament, interzise în România
Centralele de apartament, interzise în România

Totodată, în cazul în care debranşarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini anumite condiții. În această situație, evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului imobilului, prevede Ordonanța nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, la art 32, alin 2.

Centrale termice pe gaz în condensație

În Uniunea Europeană se vând doar centrale pe gaz în condensație. Acestea sunt mai eficiente și au un consum mai mic, însă necesită o investiție inițială mai mare. Cu toate acestea, dacă optezi pentru o astfel de centrală termică, îți vei scoate investiția, deoarece consumă cu până la 30% mai puțin decât cele tradiționale. Pe lângă toate acestea, vei ajuta și la protejarea mediului.

Din nefericire, acestea centrale termice nu se pot monta în orice tip de locuință. Cei care aleg să folosească acest gen de centrală trebuie să țină cont pe lângă posibilitățile materiale, de mai mulți factori. Pe de altă parte, centralele mai ieftine cu evacuare forțată nu se mai folosesc în Uniunea Europeană, datorită faptului că eliberează foarte mult gaz ars în atmosferă.