Home » Știri » CETA: Iohannis salută semnarea acordului de către Canada și UE

CETA: Iohannis salută semnarea acordului de către Canada și UE

George Stanciu / 31.10.2016, 15:12
CETA: Iohannis salută semnarea acordului de către Canada și UE

Președintele Klaus Iohannis a salutat semnarea acordului CETA, care presupune ca vizele pentru românii ce vor să călătorească în Canada nu vor mai fi necesare din 2017, susținând că efectele vor avea un beneficiu cu privire la eliminarea unor discriminări, dar și unul al creșterii economice ce poate fi facilitată de acord.

„Klaus Iohannis salută semnarea astăzi (duminică – n.r.), la Bruxelles, a Tratatului comercial între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), context care permite operaţionalizarea acordului dintre România şi Canada privind eliminarea deplină a vizelor pentru cetăţenii români începând cu data de 1 decembrie 2017”, transmite Președinția în cadrul unui comunicat de presă, citat și de news.ro.

Șeful statului afirmă că impactul deciziilor luate „va fi dublu benefic pentru cetăţenii români”.

„Pe de o parte, se elimină tratamentul diferit în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni europeni în chestiunea circulaţiei fără bariere pe teritoriul Canadei, pe de altă parte cetăţenii români vor putea beneficia de efectele economice pozitive ale acestui acord de comerţ liber dintre Uniune şi Canada”, este de părere președintele țării.

Guvernul transmite că, în urma semnării acordului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetățenii români în două etape, acestea vor fi ridicate parțial de la 1 mai 2017 şi total de la 1 decembrie, premierul Dacian Cioloş susținând că acesta este „un moment important” atât pentru cetățenii de rând, cât şi pentru oamenii de afaceri.

„Guvernul României salută decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetăţenii români începând cu 1 decembrie 2017. Această decizie se regăseşte în declaraţia Summitului UE-Canada şi confirmă eforturile depuse de Guvernul României pentru a ajunge la acest rezultat”, transmite Guvernul într-un comunicat de presă.

Executivul arată că, „în urma discuţiilor intense din ultimele luni între cei doi prim-miniştri, Dacian Cioloş şi Justin Trudeau, Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017.”

”Este un moment important pentru România, nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), dar şi pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetăţenii români faţă de ceilalţi cetăţeni europeni în chestiunea circulaţiei fără bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, că această liberalizare a regimului vizelor va crea oportunităţi  importante pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni”, transmite Cioloș cu această ocazie.

Premierul a ținut să îi mulțumească lui Justin Trudeau pentru „implicarea personală” de care a dat dovadă în aceste negocieri.

În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va efectua o ridicare parțială a vizelor pentru cetăţenii români eligibili care călătoresc în acest stat informează Guvernul. Cu alte cuvinte, la 1 mai 2017, cetăţenii români care au avut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care au o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada cu ajutorul unei autorizații electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.

Uniunea Europeană şi Canada au semnat duminică, la ora locală 14 (15 ora României), la Bruxelles acordul istoric de liber-schimb, CETA.