Home » Știri » Cimitire, biserici şi străzi, în proprietatea Complexului Energetic Oltenia

Cimitire, biserici şi străzi, în proprietatea Complexului Energetic Oltenia

Octavian Palade / 27.10.2016, 14:26
Cimitire, biserici şi străzi, în proprietatea Complexului Energetic Oltenia

Cimitire, biserici şi străzi fac parte din patrimoniul Complexului Energetic Oltenia. Compania nu câştigă nimic din aceste proprietăți, dar plăteşte impozite care duc la scumpirea energiei.

Complexul Energetic Oltenia deține cimitire, biserici şi străzi a căror întreținere o susține financiar, plătind și impozitele aferente, ceea ce duce la majorarea costului energiei produse, a declarat marți secretarul de stat din Ministerul Energiei Corina Popescu, citat de news.ro.

Din punctul de vedere al secretarului de stat, societatea, care este unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, trebuie să elimine astfel de activităţi.

”Complexul Energetic Oltenia are o grămadă de active care nu sunt core-business (afacerea de bază, n.r.). Au cimitire, biserici, şcoli, clădiri, drumuri naţionale. Le păstrează în patrimoniu, plătesc taxe, au obligaţia de a le întreţine”, a afirmat Corina Popescu, după conferinţa de lansare a raportului Consiliului Concurenţei.

Sociatatea producătoare de energie nu încasează însă niciun ban din aceste activităţi care au fost generate de exproprierile pentru diverse terenuri.

„În momentul în care un sat se strămută dintr-o parte în alta, complexul energetic îşi asumă toate costurile legate de aceste strămutări”, a mai spus secretarul de stat.

Aceste activităţi ale Complexului Energetic Oltenia duc la majorarea prețului energiei produse, în condiţiile în care compania de stat, nerestructurată şi ineficientă, în opinia Corinei Popescu, are unele dintre cele mai mari costuri de producere a energiei din România.

”Sunt nişte bani care nu au legătură cu domeniul lor de activitate, dar care pun presiune pe ceea ce produc ei, în costul megawatt-ului aceste costuri se reflectă. Au multe alte costuri care nu ar trebui să fie acolo”, a explicat Popescu.

O comparație făcută de experți în energie arată că, în extracţia de cărbune, la Complexul Energetic Hunedoara costul cu resursa umană este de 85% din cheltuielile totale, cu toate sporurile, în vreme ce la Complexul Oltenia nivelul este de 55%.

”Cu astfel de costuri nu vor supravieţui niciodată. Sigur, fiecare companie se bazează doar pe o singură sursă de producţie, model unic în Europa. Sigur, asta se întâmpla în anul 2000, dar acum este 2016, companiile au avut bani de investiţii, nu le-a oprit nimeni să facă investiţii”, a subliniat secretarul de stat.

Complexul Energetic Oltenia deţine şi ”trei centrale pe firul apei şi plăteşte de trei ori aceeaşi apă, iar acest lucru se vede în preţul MWh produs”, a încheiat Corina Popescu.