Home » Știri » Cine au fost, de fapt, cei mai cunoscuți masoni din istorie. Top 10

Cine au fost, de fapt, cei mai cunoscuți masoni din istorie. Top 10

Pană Emanuela / 10.09.2021, 14:17
Cine au fost, de fapt, cei mai cunoscuți masoni din istorie. Top 10

Masoneria rămâne învăluită în nenumărate mistere chiar și la mai bine de 300 de ani de existență. Legende, istorii apocrife, teoriile conspirației masonice – toate prezintă frânturi despre cea mai veche organizație fraternă din lume. În prezent, se crede că există circa 6 milioane de masoni, membri ai diferitelor loje de pe mapamond, de a căror activitate sunt legate numeroase zvonuri și superstiții. Întrucât identitatea le e invăluită în mister, forța lor de influență politică și economică este greu de evaluat, însă cu siguranță impresionantă. Cum arată lista celor mai influente zece figuri din lumea masoneriei? Află în continuare.

Cine au fost cei mai cunoscuți masoni din istorie

De-a lungul anilor, au fost speculate fel și fel de idei despre masonerie, scriitori celebri redactând pagini întregi de ficțiune pornind de la niște ritualuri masonice la care nici măcar n-au avut acces. Interesul lor crescut cu privire la ce se petrece, de fapt, în sânul acestei „societăți“ îi însuflețește și astăzi pe mulți dintre noi.

Masoneria rămâne, totuși, o lume închisă pentru cei care nu ocupă niciun loc important în societate, stârnind numeroase controverse ori de câte ori revine în atenția opiniei publice. Haideți să facem cunoștință cu numele celor mai cunoscuți 10 masoni pe care i-a dat lumea, Churchill, Mark Twain, George Washington, Benjamin Franklin, Mozart (chiar dacă a sfârşit în groapa comună) fiind doar câteva dintre ele.

În perioada anilor 1733 – 1923, două milioane de britanici au făcut parte din masonerie. În prezent, masoneria engleză ar avea peste 200.000 de membri.

1. Winston Churchill

De două ori prim-ministru al Marii Britanii, Winston Churchill a fost membru al lojii Studholme Alliance Lodge No. 1591 vreme de 11 ani, din 1901 și până în 1912, când a demisionat. Când a fost inițiat, în luna mai a anului 1901, Churchill avea doar 26 de ani.

2. Harry Truman 

Harry S. Truman, cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), a fost, în schimb,  Mare Maestru a Marii Loje din Missouri din 1940 până în 1941. „Francmasoneria este un sistem moral care face mai uşoară viaţa cu ceilalţi, fie că aceştia o înţeleg sau nu“, nota Truman.

4. Oscar Wilde

Autorul celebrului roman „Dorian Gray“ și cel ce a lasat drept moștenire spectaculoase piese de teatru, precum „The Importance of Being Earnest“, apare și el în înregistrările Francmasoneriei, în calitate de membru al Lojei Apollo de la Universitatea Cambridge. Wilde a fost inițiat la o vârstă și mai fragedă decât Churchill, la 20 de ani, în 1875.

5. J. Edgar Hoover

Apartenența lui J. Edgar Hoover, fondatorul FBI și directorul agenției guvernamentale timp de 48 de ani, la masonerie n-ar trebui să ne mire. Acesta a fost maestru al Federal Lodge din Washington DC, ajungând la gradul maxim în anul 1955. Totodată, Hoover a reușit să obțină şi Marea Criuce de Onoare (Grand Cross of Honor), cea mai înaltă disticţie după Ritul Scoţian.

Citește și: Ce este, de fapt, masoneria și care sunt gradele pe care le pot dobândi masonii

Churchill, Mark Twain, George Washington sunt doar câteva nume

După cum veți putea observa parcurgând acest material, masonii provin din toate domeniile vieții, de la scriitori, la cosmonauți și președinți de țări. Una dintre cele mai importante condiții pentru a face, însă, parte din această organizație fraternă este plata cotizației anuale. Cu alte cuvinte, masoneria poate fi tradusă și ca o grupare la nivel mondial a unor oameni extrem de bogați.

6. Banjamin Franklin 

Nu putem să facem o trecere în revistă a celor mai importanți masoni ai lumii fără să îl menționăm pe Banjamin Franklin, care a ajuns mare maestru al unei loje înfiinţate de el însuşi la numai câţiva ani de la iniţiere. Este vorba despre Leather Apron Club. Franklin este, de asemenea, și cel care a publicat prima carte masonică din Colonii, „The Constitutions of the Free-Masons“ – cu numai 20 de exemplare cunsocute şi verificate.

7. George Washington

Primul președinte al Statelor Unite a fost și el inițiat în masonerie, cu mai bine de 20 de ani înainte de declarația de independență.

8. Voltaire

François-Marie Arouet, mult mai cunoscut ca Voltaire, a reușit să influențeze cu ideile sale întreaga epocă a Iluminismului, precum și Revoluția Franceză. Nu este deloc surprinzător faptul că a fost inițiat, în 1778, de Lodge of Nine Sisters.

9. Wolfgang Amadeus Mozart

Parcursul masonic al lui Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac și autor a peste 600 de lucrări muzicale, a fost la fel de dramatic ca cel al lojei sale, activitatea francmasoneriei fiind întreruptă pentru o vreme în Austria. Cu toate acestea, A. Nataf îl consideră pe Mozart „cel mai mare şi cel mai celebru muzician francmason, chiar dedicând uneori capodoperele sale francmasoneriei“.

10. Mark Twain

Samuel Clemens, alias Mark Twain, a făcut o trimitere la francmasonerie chiar în cartea pentru care a devenit celebru în toată lumea – „Tom Sawyer’s  Conspiracy“.

Printre cei mai influenți masoni existenți vreodată se numără și cosmonauţii John Glenn şi Buzz Aldrin, cel dintâi ajuns la poziţia 33, Simon Bolivar, iniţiat în Spania, la Cadiz, înainte de a deveni eliberatorul Americii de Sud, precum și John Jacob Astor, Andrew Jackson, William „Bud“ Abbott, Salvador Allende, Nat King Cole, Samuel Colt, Duke Ellington, Shaquille O’Neal, Alexander Fleming, și chiar celebrul erou de westernuri, John Wayne.