Home » Știri » Cine este Cristi Danileț și de ce a fost exclus din magistratură

Cine este Cristi Danileț și de ce a fost exclus din magistratură

Alexandru Cazacu / 14.12.2021, 15:19
Cine este Cristi Danileț și de ce a fost exclus din magistratură

Născut la data de 14 decembrie 1975, în Vatra Dornei, Cristi Danileț este un judecător din România. El a fost membru în echipa de Justiție a Monicăi Macovei, fiind totodată și fondatorul SoJust. Nu cu mult timp în urmă, el a fost exclus din magistratură. În continuarea articolului veți afla mai multe detalii despre Cristi Danileț și din ce cauză a fost sancționat în acest fel.

Cine este Cristi Danileț

Cristi Danileț și-a început activitatea în calitate de judecător în anul 1998, la Judecătoria din Vatra Dornei. Începând din primăvara lui 2001, el a activat tot ca judecător la Judecătoria din Cluj-Napoca. Ulterior, Cristi Danileț a fost judecător al Tribunalului Cluj. În perioada ianuarie 2005 – mai 2007, magistratul a fost detașat la Ministerul Justiției, unde a ocupat funcția de consilier al Monicăi Macovei, ministru de Justiție la vremea respectivă.

Din mai 2007, Danileț a revenit la Tribunalul Cluj, iar ulterior a fost numit în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Oradea. De asemenea, el a fost și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) între anii 2011 și 2017.

Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură

Judecător la Tribunalul din Cluj și unul dintre magistrații reformiști, Cristi Danileț a fost exclus din magistratură de CSM. Se pare că abaterea pentru care a fost sancționat astfel este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Surse din cadrul CSM susțin că Danileț a fost exclus din magistratură deoarece este la a doua abatere de acest gen.

Mai exact, judecătorul a postat pe rețelele de socializare imagini în care tunde gardul viu din curtea sa și filmulețe în care execută mișcări de arte marțiale, potrivit Antena 3.

Cine este Cristi Danileț și din ce cauză a fost exclus din magistratură
Cine este Cristi Danileț și din ce cauză a fost exclus din magistratură

Reacția lui Cristi Danileț la decizia CSM

Cum era și de așteptat reacția magistratului nu a întârziat să apară. În cadrul unei postări în mediul online, Cristi Danileț a vorbit despre motivul pentru care CSM a luat această decizie. Potrivit acestuia, imaginile postate pe Tik-Tok nu au nicio legătură cu profesia de judecător.

Totodată, magistratul susține că va face recurs pentru a remedia această situație și că va continua să își îndeplinească atribuțiile până în momentul când se va lua decizia finală.

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.

Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, a scris Danileț pe o rețea de socializare.

După cum am menționat anterior, Cristi Dănileț este unul dintre cei care au militat în permanență pentru reforma Justiției. Ba chiar mai mult de atât este se numără și printre magistrații care au protestat în stradă cu privire la modificarea legilor justiției de către CSM.