Home » Știri » Cine este Mihai Gane, cel mai citit scriitor din Spania și America Latină. Nicio carte de-a lui nu este publicată în România

Cine este Mihai Gane, cel mai citit scriitor din Spania și America Latină. Nicio carte de-a lui nu este publicată în România

Pană Emanuela / 30.10.2021, 10:18
Cine este Mihai Gane, cel mai citit scriitor din Spania și America Latină. Nicio carte de-a lui nu este publicată în România

Cel mai citit scriitor al momentului din Spania și America Latină, Mihai Gane, nu are nicio carte publicată în România, în ciuda faptului că romanul său s-a vândul ca pâinea caldă, dar mai ales că este român. Autorul are în prezent 27 de ani, iar prima sa poezie a scris-o când avea 13 ani, moment în care a început să-și pună întrebări despre ce a lăsat în urmă și ce mai fac oare copacii de acasă, din județul Argeș. Cine este, de fapt, Mihai Gane și care este motivul pentru care a părăsit România, afli în rândurile de mai jos.

Cine este Mihai Gane, cel mai citit scriitor din Spania

În prezent, Mihai Gane este cel citit scriitor din Spania și America Latină, volumele sale de poezii și primul roman fiind la mare căutare în rândul cititorilor spanioli. Dacă ar fi să privim cu câțiva ani în urmă, în copilăria lui Gane, am găsi un băiețel dezrădăcinat, asemănător altor mii de copii din țara noastră, pe care părinții sătui de traiul greu, plecați la muncă în străinătate, i-au tras după ei.

Gane avea o viață simplă, modestă, dar frumoasă în Lerești, micuțul sat de lângă Câmpulung Muscel, așezat la baza munților, pe un deal. Acesta provine dintr-o familie numeroasă, cu frați și bunici iubitori. În copilărie, Mihai Gane iși petrecea mult timp alergând prin natură, însă cursul vieții i-a fost zdruncinat de decizia parinților de a-l lua în Spania, unde a trebuit să învețe din nou să se joace, să-și facă prieteni noi și mai ales să învețe o limbă nouă.

Băiatul nu s-a plâns însă niciodată, ci a preferat să învețe și să-și vadă de școală și de viață, încercât să nu fie o povară pentru părinții osteniți de muncă. Norocul a dat peste el în anul 2015, când o editoare care i-a citit blogul și postările din socil media l-a contactat cu propunerea de a publica un volum de poezii. De atunci și până în prezent, Mihai Gane a publicat volume de poezii și un roman, care s-au vândut neașteptat de bine.

De observat că, în ciuda faptului că are mare priză la publicul spaniol, nicio editură românească nu i-a propus să traducă și să publice și în țara lui natală, lucru care ne trimite cu gândul la adevărul vorbelor care spun că nu prea știm să ne prețuim valorile.

Citește și: Cine este Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România. A venit în România ca să studieze medicina

Nicio carte de-a lui nu este publicată în România

În ciuda acestei realități nu tocmai fericite, Mihai Gane se întoarce frecvent în țară, la Lerești, mânat de dorul de casă și de codru.

Într-un interviu acordat pentru life.ro, tânărul a povestit că vine în fiecare an în România, uneori chiar de câteva ori pe an, mai ales la ocazii speciale.

 În ultima vreme am venit mai des pentru că am avut evenimente familiale și am vrut să nu pierd nici unul. Anul trecut am venit de vreo patru ori, iar anul acesta de vreo două ori. Încerc să vin cât mai des, însă de la un timp încoace am simțit că aș vrea să mă îndepărtez puțin de locul de baștină pentru că încă mai am lucruri de făcut pe afară, iar casa trage. Din ce în ce sentimentul este mai intens“, a spus Mihai, potrivit sursei citate.

Cu prilejul interviului, Mihai Gane și-a manifestat și regretul de a nu avea nicio carte tradusă în limba română.

Din păcate în România avem multe probleme, iar una dintre ele este legată de cultură. Cred că putem avea o conversație de câteva ore pe acest subiect, însă rezultatul este că-mi pare foarte rău când vin acasă și în nici o conversație nu regăsesc subiectul cărților. Eu sunt autorul român care vinde cele mai multe cărți în Spania și America Latină și din păcate nu am nicio carte tradusă în limba română“, a mai declarat tânărul de 27 de ani.