Home » Când, unde, cum » Cine este Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România. A venit în România ca să studieze medicina

Cine este Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România. A venit în România ca să studieze medicina

Alexandru Cazacu / 25.10.2021, 12:33
Cine este Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România. A venit în România ca să studieze medicina

Deși a venit în România să studieze medicina, libanezul a ajuns unul dintre cei mai mari hotelieri din țara noastră. Haideți să vedem cine este Mohammad Murad și cum a ajuns să fie unul dintre cei mai mari antreprenori din turismul de la Marea Neagră.

Cine este Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România

După cum spuneam, în 1982, Mohammad Murad a venit în România ca studieze medicina. Ei bine, după aproximativ 30 de ani, el a ajuns să fie unul dintre cei mai puternici hotelieri din țara noastră. După cum susține chiar el, încasările celor șase unități de de cazare din lanțul Phoe­nicia ale sale de pe litoralul românesc ajung la circa 15 – 20 de milioane de euro. Ei bine, potrivit Ziarul Financiar, aceste sume îl clasează pe primul loc în topul celor mai mari antreprenori din turismul de pe malul Mării Negre.

Nu mulți știu că pe lângă toate acestea, familia libanezului mai deține și afaceri imobiliare. De asemenea, Murad deține Mandy Foods și restaurantele  Springtime. După cum am menționat anterior, el a venit în România să studieze medicina, iar după Revoluția din ’89 a fost medic la spitalul Colentina.

”Am ajuns în România când aveam vârsta de 17 ani. Am început Facultatea de Medicină la Iași în anul 1982. Fratele meu era deja în România, la studii. Am stat la Iași trei ani de zile, după care am venit lângă fratele meu la București. Am absolvit facultatea în 1988 și am mers la Spitalul Colentina pentru specializare, unde am lucrat și ca medic”, spunea Murad, potrivit evz.ro.

Cine este Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din țară
Cine este Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din țară

Afacerile lui Mohammad Murad

Omul de afaceri a apucat să practice medicina doar 2 ani de zile, însă ulterior s-a reprofilat. De fapt, chiar și în timp ce era student a avut câteva afaceri în Capitală. De-a lungul anilor a investit în turismul din România, ajungând să conducă firme precum Amfiteatru, Panoramic, Belvedere, Majestic, Perla și Forum. Totodată, Murad mai deține și Triumf Construct și lanțul de hoteluri Phoenicia din Capitală.

Ei bine, investițiile omului de afaceri nu s-au oprit aici, el implicându-i și pe frații săi în afaceri. Potrivit viva.ro, firmele acestuia generează lunar sute de mii de euro, iar averea lui Mohammad Murad este estimată în jurul a 130 – 150 de milioane de euro.

După Revoluție, Murad a început să aducă marfă din Orient, iar în 1992 a introdus ”shaorma” în România. La vremea respectivă, libanezul a deschis primul fast-food oriental din Capitală, Spring Time. Ulterior, în 1998, el a intrat în afacerile turistice, iar astăzi a ajuns să fie hotelierul cu cea mai mare capacitate de cazare din România. Mai exact, este vorba de peste 20 de hoteluri, cu peste 10.000 de locuri de cazare.

”La Revoluția din 1989 am fost printre primii oameni care au ajuns în actuala Piață a Revoluției, care pe vremea aceea era Piața Comitetului Central. Am fost joi seara să văd ce se întâmplă acolo, unde era foarte multă lume adunată. A doua zi dimineața, am plecat din cămin și la Gara de Nord am văzut un elicopter care arunca niște foi pe care scria „Trădătorii Patriei”. Era un mesaj către poporul român din partea lui Nicolae Ceaușescu. Erau vreo trei rânduri scrise, iar concluzia era că sunt unii care dau o lovitură de stat și care vor să distrugă România”, spune Murad, potrivit Evenimentul Zilei.