Fost agent Border Patrol, apoi director al ICE (agenția care monitorizează granițele), Thomas Homaa este perfect aliniat cu viziunea lui Donald.
Thomas Homan este „țarul de frontieră”, omul desemnat de Donald Trump să se ocupe de problema imigrației.
O alegere binecuvântată imediat de Elon Musk cu o postare pe platforma X. Oficialul, numit în ultimele ore, vine de pe teren și știe bine ce îl așteaptă.
Fost agent Border Patrol, apoi director al ICE (agenția care monitorizează granițele), este perfect aliniat cu viziunea lui Donald. Toleranță zero, angajament masiv.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Misiunea lui va fi să gestioneze expulzarea imigranților ilegali. În campania electorală, noul președinte a indicat 11 milioane, ca cifră, chiar dacă alte surse au scăzut semnificativ ținta.
Inițial, țintele vor fi persoane cu antecedente penale și care au fost deja supuse unui ordin de deportare. Aproximativ 1,3 milioane.
Cu toate acestea, rețeaua va fi extinsă progresiv prin căutarea lucrătorilor ilegali la locul de muncă, procedură pe care Joe Biden o anulase. Și în jur de 500.000 de persoane, sosite din Cuba, Haiti, Venezuela și Nicaragua sunt în pericol.
Există și teama că s-ar putea întoarce tactica împărțirii familiilor blocate la graniță, sistem care a stârnit multe proteste. Dar Homan, în unele interviuri, a declarat că orice resursă sau mijloc federal va fi folosit pentru a respecta promisiunea făcută alegătorilor.
Iar cei care l-au votat (inclusiv mulți „latino-americani”) vor să vadă rezultatele. În ultimele luni, candidatul republican și personalul său, în special Stephen Miller, arhitectul operațiunii, au indicat liniile directoare generale ale planului:
Primul. Utilizarea fiecărei agenții de securitate, în plus față de cele deja existente.
Doi. Posibilă utilizare a asistenței Pentagonului pentru crearea centrelor de detenție și utilizarea aeronavelor militare pentru a aduce înapoi străini.
Trei. Finalizarea zidului de pe „latura” de sud.
Patru. Costurile – spun oamenii lui Trump – nu vor fi o problemă: „Vom folosi toți banii necesari”. Unele organizații care urmăresc problema imigrației au prevăzut o factură mare și prelungită, dar aceasta nu pare să reprezinte, deocamdată, o frână. „Campania de frontieră” va întâmpina multe obstacole.
Adepții lui Trump cred că președintele, folosind presiuni și mișcări imprevizibile, va obține ceea ce își dorește. Următoarele câteva luni vor confirma sau infirma previziunile.
În sfârșit, există al doilea front, și mai dens: cel al narcoșilor, adevărații stăpâni ai graniței. Tot în cursa electorală, unii lideri republicani au cerut măsuri mai dure împotriva cartelurilor de droguri, iar Thomas Homan se numără printre susținătorii propunerii de definire a acestora drept „grupări teroriste”.
Toate problemele care vor fi în centrul discuțiilor cu Mexic, o țară strategică pentru că exportă muncitori și este principalul punct de tranzit pentru migranții care se îndreaptă spre Nord.