Home » Știri » Cine sunt tinerii români care vor putea primi alocația de stat până la 26 de ani. Detaliul este menționat clar în lege

Cine sunt tinerii români care vor putea primi alocația de stat până la 26 de ani. Detaliul este menționat clar în lege

Alexandru Cazacu / 17.12.2021, 17:48
Cine sunt tinerii români care vor putea primi alocația de stat până la 26 de ani. Detaliul este menționat clar în lege

În această săptămână, a fost oficializată Ordonanța de Guvern care stabilește majorarea cuantumului alocațiilor, începând din luna ianuarie a anului viitor. De asemenea, potrivit actului normativ, tinerii cu dizabilități care urmează cursuri gimnaziale sau liceale, pot să primească alocație de stat până la vârsta de 26 ani.

Tinerii români care vor putea primi alocația de stat până la 26 de ani

După cum spuneam, alocațiile copiilor se vor majora începând de anul viitor, după cum stabilește, printre altele, OUG nr. 126/2021. Totodată, ordonanța respectivă vine cu o nouă prevedere legală cu privire la beneficiarii de alocație de stat. Concret, începând de acum, tinerii cu handicap care urmează cursurile învățământului preuniversitar (cei care sunt la gimnaziu sau la liceu) vor putea primi alocație de stat pentru copii până ce împlinesc vârsta de 26 de ani, potrivit avocatnet.ro.

De asemenea, potrivit Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, pe lângă tinerii cu handicap, de alocație de stat beneficiază și tinerii ce au trecut de vârsta majoratului, care „urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora”.

Pe de altă parte, cei care repetă anul școlar beneficiază de alocația de stat doar dacă au repetat anul din motive de sănătate. În acest caz, tinerii care au fost nevoiți să repete anul din cauza unor afecțiuni trebuie să prezinte un certificat medical.

Cât va fi alocația de stat pentru copii, începând din ianuarie 2022

În ceea ce privește cuantumurile alocației de stat aplicabile din luna ianuarie, acestea sunt următoarele:

  • 600 de lei pentru copii de până la doi ani (trei în cazul celor cu dizabilități);
  • 243 de lei pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani (dar și pentru tinerii majori care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 600 de lei pentru copii cu dizabilități cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani.
Tinerii români care vor putea primi alocația de stat până la 26 de ani
Tinerii români care vor putea primi alocație până la vârsta 26 de ani

Ce spune ministrul Muncii despre alocațiile copiilor

Cu câteva zile în urmă, Marius Budăi a vorbit, printre altele, și despre alocațiile de stat ale copiilor. Potrivit ministrului Muncii, de la 1 ianuarie crește atât punctul de pensie, cât și alocația copiilor Totodată, el a precizat faptul că alocațiile pe ianuarie se plătesc în februarie.

„De la 1 ianuarie crește punctul de pensie și alocațiile. Atenție, alocațiile din ianuarie se plătesc în luna februarie. Pentru pachetul social trebuie aprobate mai multe acte normative. Două sunt deja aprobate, iar unul se discută mâine.

Alocații copii, 0-2 ani: 600 de lei, de la 486.

Alocații copii 2-18 ani: 243 de lei.

Alocații copii 2-18 ani, cu dizabilități: 600 de lei.

Acestea sunt în prima OUG, semnată acum câteva zile cu doamna ministru Firea, are toate avizele. Tot aici intră și a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități. A doua OUG, pensiile.”, a spus Marius Budăi, invitat într-o emisiune la România Tv.

Începând luna ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii urmează să fie majorate cu rata medie anuală a inflației. Potrivit actului normativ menționat anterior, „rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”.