Home » Știri » Cioloș și Vučić au discutat despre posibilitatea ca românii din Serbia să poată învăța în română

Cioloș și Vučić au discutat despre posibilitatea ca românii din Serbia să poată învăța în română

George Stanciu / 10.11.2016, 15:15
Cioloș și Vučić au discutat despre posibilitatea ca românii din Serbia să poată învăța în română

Premierul Dacian Cioloș a transmis, joi, la Timişoara, că a discutat cu omologului său sârb despre posibilitatea ca românii din Serbia să poată învață în limba română. Aleksandar Vučić a spus că aceştia sunt mulţumiţi, dar că dacă Dacian Cioloș dorește, va merge împreună cu acesta să ducă manualele la Voivodina, unde românii reprezintă 24% din populație.

”Am discutat şi despre relaţiile dintre cetăţenii noştri, despre comunitatea românească din Serbia, despre posibilitatea de a coopera pentru ca românul de acolo să poată să studieze în limba română şi despre posibilitatea de a dezvolta schimburi între cetăţenii noştri”, a afirmat Cioloș.

În replică, prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vučić, a spus că românii sunt mulţumiţi dar că, dacă Cioloş va fi interesat, va merge cu el să ducă manuale în limba română la Voivodina.

”În Voivodina avem 11 judeţe cu 24 la sută populaţie română. Românii sunt mulţumiţi şi nu există probleme în ceea ce priveşte cine şi ce limbă vrea să înveţe. Dacă domnul Cioloş va fi interesat, vom merge împreună şi vom da manualele şcolare”, susține Aleksandar Vučić.

La finalul întâlnirii bilaterale desfășurată joi la Timișoara, între premierii celor două state, au fost semnate trei tratate ce au ca subiect cooperarea celor două state, unul dintre acestea discutând despre sprijinirea aderării Serbiei la Uniunea Europeană, arată news.ro.

”Am discutat despre cooperarea pentru sprijinul Serbiei la Uniunea Europeană, este şi în interesul nostru să avem o Serbie europeană în Balcanii de vest, s-a semnat astăzi (joi n.r.) şi un protocol şi l-am asigurat pe domnul prim-ministru că Serbia va avea sprijinul nostru în vederea pregătirii pentru aderarea la UE”, a mai adăugat Dacian Cioloș.

Totodată, miniştrii de Interne ai României și ai Serbiei au semnat un protocol ce are ca scop constituirea de patrule mixte la graniţă, iar cei ai Muncii au semnat o declarație comună în domeniul muncii şi protecţiei sociale.