Home » Știri » Clericul musulman Gulen îi aduce acuzații grave lui Erdogan

Clericul musulman Gulen îi aduce acuzații grave lui Erdogan

George Stanciu / 29.09.2016, 15:30
Clericul musulman Gulen îi aduce acuzații grave lui Erdogan

Clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de autoritățile din Turcia că a plănuit tentativa de lovitură de stat din luna iulie, a declarat recent într-un interviu că este sigur că președintele Recep Erdogan se află, de fapt, în spatele puciului.

Conform lui Gulen, lovitura de stat încalcă principiile pe care Guvernul turc le are, dar şi pe cele ale mișcării sale la nivel global, numită “Hizmet”. El a făcut trimitere și la spusele lui Erdogan, conform cărora puciul a fost “un dar de la Dumnezeu”, pentru că va permite curățarea armatei de trădători.

Clericul a fost întrebat dacă se referă la faptul că Erdogan s-ar afla în spatele complotului, iar acesta pare sigur pe informațiile sale: “Până acum am crezut că este o posibilitate. Acum sunt sigur”.

Potrivit spuselor lui Gulen, un ofiţer turc a afirmat recent că şeful serviciilor de informaţii s-a întâlnit cu şeful Statului Major Interarme la cartierul general al armatei în noaptea tentativei de lovitură de stat, adăugând: “Ştiau deja tot ce urma să se întâmple mai târziu”, conform news.ro.

Gulen susține căovitura de stat i-a dat lui Erdogan șansa de a scăpa de mii de persoane suspectate că i se opun din diverse medii: ministere, armată, poliţie şi justiţie. Mai mult, autorităţile controlate de Erdogan au arestat oameni de afaceri, jurnalişti, avocaţi și chiar soţiile unor susţinători ai lui Gulen. Clericul este sigur că o represiune de o asemenea anvergură fost planificată cu mult timp înainte.

Felul în care s-au desfăşurat evenimentele din noaptea puciului nu a fost deslușit complet, dar Erdogan a făcut trimiteri repetate către eşecul serviciilor de informaţii, susținând că el a luat cunoștință de situația din Ankara de la cumnatul său.

Liderul armatei dar şi alţi înalţi comandanţi au fost răpiţi de pucişti. Oficialii turci au transmis că un informator care a dezvăluit complotul cătreAgenţia Naţională de Informaţii.

După ce lovitura de stat a fost înăbușită, peste 100.000 de angajaţi din structurile de poliţie, administraţie civilă şi justiţie au fost sau suspendaţi din funcţie sau demiși. Alte 40.000 de persoane au fost reținute.