Home » Știri » ALERTĂ METEO Cod galben de polei și ninsori viscolite

ALERTĂ METEO Cod galben de polei și ninsori viscolite

Sebastian Rotaru / 13.01.2017, 09:40
ALERTĂ METEO Cod galben de polei și ninsori viscolite

31 de judeţe din ţară au intrat sub avertizare cod galben de polei, vineri dimineaţă, la ora 5.00, iar la munte vor fi intensificări ale vântului şi ninsori viscolite.

Avertizarea de polei va fi valabilă până sâmbătă, la ora 12:00, potrivit news.ro

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, judeţele afectate sunt Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Harghita, Braşov, Argeş, Olt, Covasna, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

Astfel, în aceste zone până sâmbătă la prânz vor fi precipitaţii mixte asociate cu polei în vestul, centrul şi nordul ţării, iar în nord-vest şi la munte cantităţile vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat.

În judeţul Caraş-Severin, la peste 1.800 de metri altitudine, vor fi intensificări ale vântului, care la rafală vor depăşi viteze de 90-100 de kilometri pe oră, viscolind zăpada.

În prima parte a zilei de vineri, poleiul va fi semnalat în Banat şi Crişana, iar după-amiază, în Transilvania şi nordul Moldovei.

De asemenea, poleiul se va depune şi în Oltenia, vestul Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova, în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă, când va fi semnalat şi în restul teritoriului.

Acest cod galben va fi valabil și la munte, unde vor fi ninsori moderate cantitativ şi temporar viscolite. În noaptea de vineri spre sâmbătă, ninsorile se vor extinde în regiunile intracarpatice. Aici, vântul va avea intensificări pe tot parcursul intervalului, iar rafalele vor ajunge la 70-80 de kilometri pe oră.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră şi trecător peste 70 de kilometri pe oră şi în regiunile vestice în cursul zilei de vineri şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit meteorologilor.

Duminică noaptea, vremea se va răci accentuat și în Capitală, gerul făcându-și simțită prezența.