Home » Știri » Cod rutier 2022. Noi modificări pentru șoferii din România. Amenzi între 1300 de lei și 2900 de lei

Cod rutier 2022. Noi modificări pentru șoferii din România. Amenzi între 1300 de lei și 2900 de lei

Alexandru Cazacu / 11.01.2022, 16:13
Cod rutier 2022. Noi modificări pentru șoferii din România. Amenzi între 1300 de lei și 2900 de lei

Pe lângă scumpirea carburanților din ultima perioadă, șoferii români primesc și alte vești mai puțin bune pentru anul 2022. Chiar de la începutul anului se anunță modificări în Codul Rutier 2022, iar printre altele, una dintre noile propuneri introduce amenzi cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei.

Cod rutier 2022. Noi modificări pentru șoferii din România

Conform purtătorului de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, în acest an s-au înregistrat deja câteva evenimente neplăcute în trafic, iar în curând acestea vor fi sancționabile, în conformitate cu noul Cod Rutier 2022. Se pare că Poliția Română a făcut mai multe propuneri pentru unele modificări prin care comportamentul agresiv în trafic va fi sancționat mai aspru.

„Acest an începe cu modificări legislative, vorbind de mai multe propuneri făcute de Poliția Română, transmise către Ministerul Afacerilor Interne. Astfel că la începutul acestui an ele vor intra în vigoare. Vorbim în principal de sancționarea comportamentului agresiv în trafic, ceea ce nu era cazul în legislația actuală, de la 580 la 728 de lei și reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Până în prezent, în urma analizelor efectuate, mergeam pe cauza producerii accidentului rutier, și anume pe neacordare de prioritate, viteză neregulamentară, dar trebuie mers și pe cauzalitate, pentru că până la urmă cauza principală este comportamentul șoferilor, care poate să fie preventiv sau agresiv”, a declarat Georgian Drăgan, potrivit observatornews.ro.

Pentru ce pot fi sancționați conducătorii auto

Oamenii legii își doresc sancționarea conducătorilor auto care sunt agresivi în trafic. Cu toate că modificarea este deocamdată în stadiul de proiect, există multe șanse ca aceasta să fie concretizată în acest an. Printre altele, abaterile care ar putea fi sancționate mai nou sunt flash-urile și claxonatul excesiv.

Conform Noului Cod Rutier care ar putea să sufere modificări în 2022, manevrele considerate a fi agresive sunt următoarele:

  • Flash-uri în mod repetat și folosirea excesivă a claxonului
  • Slalomul printre alte mașini
  • Circulația foarte aproape de alte autovehicule
  • Accelerație prin patinare excesivă (în gol)
  • Întoarcerea unei mașini prin acționarea frânei de mână
  • Conducerea unei motociclete pe o singură roată.

Ei bine, potrivit noului proiect de modificare a Codului Rutier, sancțiunile pentru acestea sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Cod rutier 2022. Noi schimbări pentru conducătorii auto din România
Cod rutier 2022. Noi schimbări pentru conducătorii auto din România

Fapte care pot duce la suspendarea permisului de conducere pentru 4 luni

După cum spuneam, un nou alineat se adaugă la art. 102 din Codul Rutier, iar acesta prevede sancțiuni cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei. Potrivit noului alineat, constituie contravenție și se sancționează cu o amenda din clasa a IV-a de sancțiuni și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile săvârșirea de către conducătorul unui autovehicul ori a unui tractor agricol sau forestier a faptelor de mai jos:

  • depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
  • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
  • efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Așadar, odată cu introducerea noilor modificări, șoferii care circulă pe drumurile publice din țara noastră trebuie să fie mai atenți și să respecte cu strictețe regulile de circulație.