Home » Știri » Colectiv: Angajații ISU care au făcut verificări în club, trimiși în judecată

Colectiv: Angajații ISU care au făcut verificări în club, trimiși în judecată

Octavian Palade / 28.10.2016, 13:49
Colectiv: Angajații ISU care au făcut verificări în club, trimiși în judecată

Angajații ISU care au făcut verificări în Clubul Colectiv, fără a lua ulterior măsuri, au fost trimiși în judecată de DNA.

Pompierii care au venit în Colectiv și au făcut controale înainte de incendiul din club, fără a lua și măsurile de rigoare, au fost trimiși în judecată de procurorii militari din cadrul DNA, relatează news.ro.

Cei doi foști angajaţi ai ISU Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi de infracţiuni de corupţie, vor fi judecați în stare de libertate. Potrivit DNA, în cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane care au formulat pretenţii civile care se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

La data faptelor, cei doi erau ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov. Foștii angajați ISU sunt judecați sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriu se precizează că, în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, cei doi foști ofiţeri ai ISU nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, cu toate că au constatat că clubul nu avea aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

„Cei doi inculpaţi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere. Astfel, a fost cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta Clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30.10.2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov”, se arată în rechizitoriu.

Conform comunicatului DNA, conduita celor doi inculpaţi a condus la crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – I.S.U. Bucureşti Ilfov (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenţiei în urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenţie, precum şi cheltuielile cu personalul implicat în intervenţie), precum şi la obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data tragediei).

Colectiv: acuzații grave la adresa pompierilor

„Deşi au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidenţă de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu”, susțin procurorii.

Ei precizează că inculpaţii, contrar atribuţiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă şi au instruit angajaţii societăţii în cauză pe linia securităţii la incendiu.

Totodată, în cauză a fost introdus, în calitate de parte responsabilă civilmente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

De asemenea, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar distinct ce are ca obiect, printre altele, modalitatea în care au fost încheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul IGSU, în legătură cu care există suspiciunea că au fost încălcate actele normative în vigoare cu privire la acest gen de activitate.

Procurorii DNA au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparţin inculpaţilor Radu Antonina şi Matei George Petrică.

Dosarul a fost trimis către o instanță a Tribunalului Militar Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În luna noiembrie 2015, cei doi foști angajați ISU au fost arestaţi preventiv, ulteror fiind plasaţi în arest la domiciliu până în luna martie. Ei sunt cercetaţi, de atunci, sub control judiciar.

În luna decembrie 2015, Radu Antonina şi Matei George Petrică au fost trimişi în judecată, dar, pe 15 februarie 2016, Curtea Militară de Apel Bucureşti a cerut ca anchetatorii să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părţilor vătămate şi încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu, dosarul fiind trimis înapoi la DNA.

Clubul Colectiv a luat foc anul trecut, pe 29 octombrie, în timpul unui concert rock, numărul total al persoanelor decedate în timpul incendiului și după aceea fiind de 64.