Home » Știri » Colectiv: Plângere penală pe numele lui Ponta, Arafat şi Bănicioiu

Colectiv: Plângere penală pe numele lui Ponta, Arafat şi Bănicioiu

Octavian Palade / 08.11.2016, 10:29
Colectiv: Plângere penală pe numele lui Ponta, Arafat şi Bănicioiu

Părinţii tinerilor care au murit în Colectiv au depus plângere la Parchetul General. Victor Ponta, Raed Arafat şi Nicolae Bănicioiu se află printre cei acuzaţi.

Părinţii tinerilor care au murit în clubul Colectiv au depus marţi, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, o plângere penală pe numele mai multor persoane care făceau parte din Guvern în octombrie 2015, scrie news.ro.

Printre acestea se află fostul premier Victor Ponta, secretarul de stat Raed Arafat şi fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu. Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, a declarat, la intrarea în sediul Parchetului, că sesizarea este îndreptată împotriva tuturor celor care au acţionat după incendiul din Colectiv, “în intervenţia care se ştie că a fost o catastrofă”.

Iancu a adăugat că prin această sesizare vor o continuare a anchetelor, deoarece până acum s-au făcut cercetări doar asupra a ceea ce s-a întâmplat “până la uşa Colectivului”.

“Noi vrem să continuăm. Copiii noştri au murit în spitale, au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimişi în străinătate. Vedem acuma cum un fost ministru spune că el este dentist şi că el nu ştia ce să facă, l-au sfătuit medicii, deci medicii trebuie să spună dacă sunt ei de vină sau dacă este de vină conducerea. Trebuie să ne spună justiţia”, a mai declarat Eugen Iancu, al cărui fiu, Alexandru Iancu, a murit în incendiu.

Jean Chelba, tatăl lui Alexandru Chelba, care a murit în incendiul din clubul Colectiv, a declarat că în sesizare, care a fost semnată de peste 50 de persoane, sunt vizate “mai multe persoane din conducerea ţării de la vremea aceea, a guvernului, inclusiv de la primul ministru, secretari de stat, miniştri”.

Printre cei vizaţi în sesizarea depusă de cei doi la PICCJ sunt fostul premier Victor Ponta, secretarul de stat Raed Arafat, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea.

Jean Chelba a ținut să menționeze că Victor Ponta, în calitate de şef al Guvernului, trebuia să solicite aplicarea mecanismului de activare european.

“Vrem să le demontăm toate minciunile. (…) Ei ştiu foarte bine ce îi aşteaptă”, a adăugat Chelba.

Colectiv: acuzații grave la adresa fostului guvern

În privința incendiului de la Colectiv, Jean Chelba a mai spus că acuzațiile sunt de la abuz în serviciu la trafic de influenţă şi omor cu intenţie indirectă. “Sunt articole din Codul penal, chiar şi inacţiunea se pedepseşte, adică cei ce nu au făcut nimic. La prim-ministru se numeşte inacţiune”, a declarat Chelba.

El a mai precizat că cei vinovaţi trebuie să plătească pentru moartea a 64 de tineri şi pentru mutilarea altora. “Noi nu uităm. A fost un an îngrozitor”, a mai afirmat Jean Chelba.

Pe de altă parte, sesizarea este şi împotriva refuzului “de a ne trata corect copiii, pentru că cei ce au reuşit să ajungă la spital, toţi aveau o şansă la viaţă dacă conducătorii noştri erau interesaţi de vieţile lor şi nu de interese personale sau de orgolii”.

“Ştim cine a condus atunci şi, din păcate, unii vor să conducă şi acum. Arafat, Bănicioiu, avem manageri de spitale, avem… Toată lumea se bătea cu pumnii în piept că noi avem condiţii, că suntem mai bine trataţi ca în Germania, deşi se ştia din prima clipă că toţi cei care ajung în spital vor muri, şi vor muri din cauza bacteriilor, din cauza lipsei de dotari, din cauza lipsei de experienţă. Noi ne dorim să nu se întâmple ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti, unde ştim că aproape nu a plătit nimeni nimic. Şi aici mă refer la pedepse, a fost găsită vinovată o asistentă medical. Să fim serioşi!”, a mai declarat Eugen Iancu.

El a mai spus că la televizor s-a văzut că Raed Arafat era mai preocupat “să-şi alinieze salvările”.

“Am văzut şi acum cu accidentul de pe autostradă, Arafat era la toate televiziunile, este singurul salvator din ţara asta, eu nu ştiu ce fac toţi ceilalţi”, a încheiat Eugen Iancu.