Home » Știri » 40% din consumul de gaze al României, acoperit de importuri din Rusia

40% din consumul de gaze al României, acoperit de importuri din Rusia

Octavian Palade / 08.11.2016, 14:46
40% din consumul de gaze al României, acoperit de importuri din Rusia

Consumul de gaze al României în această iarnă va fi acoperit, în proporție de 40%, de importuri din Federația Rusă, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import.

Consumul de gaze naturale acoperit în prezent de importuri din Rusia reprezintă 8-9% din consumul național, față de 2,4% în 2015. Totuși, se va ajunge ca, la iarnă, aceste importuri să reprezinte 40%, ca urmare a faptului că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, citat de news.ro.

Importurile de gaze au început să crească încă din luna septembrie, ajungând la 30% din consum, nivel la care se află şi în prezent, însă ar putea ajunge la 40% din consum în timpul perioadei de iarnă.

Singurul furnizor extern de gaze naturale al României este Gazprom, monopolul exporturilor de gaze naturale din Rusia. Însă România nu importă gaze prin contracte directe cu Gazprom, ci prin doi intermediari.

”În ceea ce priveşte importurile, de ceva vreme, inclusiv astăzi, acestea reprezintă 30% (din consum, n.r.). Se datorează faptului că preţul gazului de import este mai mic faţă de preţul gazelor înmagazinate.. Pentru tot anul 2016, probabil va fi un import de 8-9% calculat de la începutul anului, faţă de 2,4% anul trecut”, a declarat președintele ANRE.

În 2015, importurile aveau preţuri mai mari decât costul gazelor înmagazinate, ceea ce nu se mai întâmplă în prezent.

”Practic, preţul gazelor importate în mod curent a intrat în competiţie cu cel al gazelor din producţia internă înmagazinate”, a mai afirmat Nicuale Havrileţ.

La gazele din producţia internă, care se comercializează cu aproximativ 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce determină ca preţul final să fie de circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la preţuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de preţul gazelor înmagazinate.

În ceea ce priveşte piaţa reglementată, în care sunt incluşi consumatorii casnici, preţul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.

Președintele ANRE a subliniat că dacă preţurile s-ar fi menţinut la nivelul anului trecut, importurile nar fi crescut cu doar 2-3%.

Consumul de gaze, mai mare, dar nu mai scump

Având în vedere că în perioada iernii consumul de gaze crește, Havrileț a dat asigurări că nu sunt prevăzute majorări de preţ pentru consumatorul final.

”Din fericire, preţurile internaţionale la gaze evoluează într-o zonă mai joasă, ceea ce aduce un beneficiu către consumatorii din ţara noastră, în sensul cel puţin menţinerii preţului la gaze naturale la nivelul actual, dacă nu o scădere, nu foarte însemnată, dar totuşi o tendinţă de scădere”, a precizat șeful ANRE.

În plus, acesta a spus că preţul gazelor naturale la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017, însă acest lucru nu va duce la creşterea tarifelor finale pentru consumatori.

De la 1 aprilie 2017, Guvernul nu mai poate impune producătorilor preţuri de vânzare pentru gazele naturale. Totuși, ANRE va continua să verifice preţurile cu care furnizorii vând gazele către populaţie.

Șeful ANRE estimează că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la preţuri mai bune decât furnizorul la care sunt conectați în prezent.

Termen-limită pentru liberalizarea completă a preţurilor pentru populaţie este anul 2021, conform legislaţiei actuale.

”Rămâne preţul reglementat la consumatorul final până în 2021, deci să nu rămânem cu ideea că practic se aruncă în aer preţul la consumatorul final”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Energiei Corina Popescu.