România este lideră în UE când vine vorba de supravețele cultivate de porumb, însă Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) susține că avem o problemă foarte mare, în ciuda acestui lucru.
Astfel, în cadrul unei conferințe de presă pe teme agricole, Andrei ar fi explicat că în ciuda culturilor record, randamentul agricol al României este la un nivel foarte jos. Șeful INS spune că randamentul s-ar situa la jumătate față de cel obținut de țările dezvoltate.
„România deţine o pondere foarte mare în suprafaţa cultivate cu porumb. Circa 25% din suprafaţa agricolă cultivată cu porumb de la nivel european este pe teritoriul României. Astfel, România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte suprafaţă cultivată cu porumb. Însă, din păcate, randamentul agricol este unul scăzut”, a afirmat şeful INS la conferinţa „PRIA Agriculture”.
Românii nu stau bine doar cu porumbul, ci și cu alte culturi agricole. “Există 3,6 milioane de exploaţii agricole în România şi reprezintă 30% din numărul total de ferme agricole din Europa”, a adăugat Andrei, potrivit News.ro.
O caracteristică negativă este faptul că suprafaţa agricolă a scăzut foarte mult faţă de 1990. Cu toate că în România există un număr mare de exploataţii agricole, doar 28% din populaţia României lucrează în agricultură, care asigură doar 5-6% din Produsul Intern Brut.
Andrei a reamintit că 40% din bugetul comunitar al UE este îndreptat către agricultură, subliniind importanța acestui domeniu.
Totuși, s-ar părea că românii sunt pe calea cea bună. Potrivit Ministerului Agriculturii, producţiile agricole medii la hectar au crescut în acest an la aproape fiecare dintre principalele culturi în România.