Home » Știri » Cum ar putea fi folosite activele confiscate de la oligarhii ruși. Lovitură cruntă pentru Rusia

Cum ar putea fi folosite activele confiscate de la oligarhii ruși. Lovitură cruntă pentru Rusia

Alexandru Cazacu / 29.04.2022, 10:58
Cum ar putea fi folosite activele confiscate de la oligarhii ruși. Lovitură cruntă pentru Rusia

Joe Biden a cerut Congresului SUA aprobarea de noi fonduri pentru sprijinirea militarilor ucraineni. De asemenea, președintele american propune și realizarea unui mecanism legal prin care activele confiscate de la oligarhii ruși să poată fi utilizate pentru finanțarea eforturilor armatei ucrainene de a respinge atacurile Rusiei, informează agenția de presă Reuters.

Cum ar putea fi folosite activele confiscate de la oligarhii ruși

Era de așteptat ca liderul de la Casa Albă să ceară Congresului să aprobe o sumă foarte mare de bani care să fie folosită pentru a-i ajuta pe soldații ucraineni să respingă atacurile rușilor. În plus, o parte din acești bani ar putea veni din activele confiscate de la oligarhii ruși sancționați de SUA.

De menționat este faptul că atât americanii, cât și aliații lor europeni au înghețat, până acum, active în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari (iahturi, elicoptere, proprietăți imobiliare și opere de artă) deținute de oameni bogați care au legături cu liderul de la Kremlin, a transmis administrația Biden.

„Avem nevoie de acest proiect de asistență pentru a susține Ucraina în lupta pentru libertate. Costul acestei lupte nu este ieftin, dar cedarea în fața agresiunii va fi mai costisitoare dacă vom permite acest lucru”, a declarat președintele SUA.

Joe Biden a cerut Congresului aprobarea unei sume de 33 de miliarde de dolari

Președintele American a cerut Congresului 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina. Cererea de finanțare include peste 20 de miliarde de dolari pentru arme, muniții și alte asistențe militare, precum și 8,5 miliarde de dolari în asistență economică directă pentru guvernul ucrainean și 3 miliarde de dolari în ajutor umanitar. Acești bani sunt destinați să acopere nevoile efortului de război până în septembrie, sfârșitul anului fiscal, transmite Reuters.

„Aliații noștri din NATO și partenerii noștri din Uniunea Europeană vor suporta cotele corecte, însă și noi trebuie să avem partea noastră și să conducem alianța. Ajutorul nostru va da sens curajului și sacrificiului, pentru ca ei (ucrainenii – n.r.) să continue lupta” a declarat Biden.

Cum ar putea fi folosite activele confiscate de la oligarhii ruși
Cum ar putea fi folosite activele confiscate de la oligarhii ruși

Totodată, propunerea președintelui SUA ar permite oficialilor americani să sechestreze mai multe bunuri ale oligarhilor ruși, să predea Ucrainei banii din aceste confiscări și să incrimineze în continuare eludarea sancțiunilor, a transmis Casa Albă.

Eforturile Statelor Unite pentru a ajuta Ucraina

Conform sursei citate anterior, aceste măsuri fac parte din eforturile Statelor Unite de a izola și pedepsi Rusia pentru invazia Ucrainei din 24 februarie, dar și pentru a ajuta Kievul să se recupereze dintr-un război care a distrus orașele și a forțat milioane de oameni să își părăsească casele și să fugă în străinătate.

Până acum, președintele Statelor Unite a cerut sume record, în timp de pace, pentru a finanța cercetarea și dezvoltarea Pentagonului, dar și eforturile de a contracara eventualele amenințări din partea unor țări, inclusiv a Rusiei.

Pachetul complet reprezintă o cincime din producția economică anuală a Ucrainei de dinainte de război, iar asistența militară a SUA de 20 de miliarde de dolari reprezintă aproximativ o treime din ceea ce a cheltuit armata rusă în total anul trecut, înainte de începerea războiului.