Home » Știri » Cum pot românii să călătorească în afara țării fără certificat verde. Detalii importante

Cum pot românii să călătorească în afara țării fără certificat verde. Detalii importante

Alexandru Cazacu / 02.07.2021, 08:55
Cum pot românii să călătorească în afara țării fără certificat verde. Detalii importante

Certificatul verde Covid face mai ușoară libera circulație a cetățenilor în UE, în condiții de siguranță, pe durata pandemiei. Documentul care este activ de joi, 1 iulie, va fi acceptat în toate statele membre ale Uniunii Europene și va permite ca unele restricții aflate în vigoare în prezent să fie ridicate în mod coordonat.

Cum pot românii să călătorească în afara țării fără certificat verde Covid

Practic, certificatul verde este un fel de bilet de călătorie care îi ajută pe cei care călătoresc să scape de unele restricții. După cum spuneam, portalul de unde poate fi descărcat certificatul a fost lansat de joi, iar mii de români l-au accesat deja pentru a descărca documentul.

Cu toate acestea, românii pot pot ieși din țară și fără certificatul verde Covid. Însă aceștia trebuie să prezinte un test negativ sau dovada vaccinării. Potrivit alephnews.ro, unele persoane care au ajuns la aeroportul Otopeni joi dimineață, au auzit de acest document întâmplător, însă nu îl aveau descărcat. Cu toate acestea, dețineau asupra lor dovada vaccinării cu ambele doze.

De unde poate fi descărcat certificatul verde și care sunt pașii de urmat

De joi, 1 iulie, românii pot obține certificatul digital al UE privind COVID de pe platforma certificat-covid.gov.ro, iar procedura este una destul de ușoară și rapidă. Românii trebuie doar să parcurgă câțiva pași pe platforma menționată, iar obținerea acestui document este gratuită. Potrivit autorităților, documentul poate fi folosit la ieșirea din țară, atât în format digital, pe telefon, cât și printat.

Așadar potrivit STS, persoanele care își doresc un astfel de certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei, vor putea intra în posesia documentului urmând câțiva pași simpli. Iată care sunt aceștia.

Pași de urmat pentru descărcarea certificatului verde Covid

Pentru autentificare cei care doresc certificatul trebuie să introducă adresa de e-mail. Dacă aceasta este validă, sistemul informatic va trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei. Mai departe, se accesează butonul verde ”Certificat nou” și se alege tipul actului de identitate pe care solicitantul la folosit pentru înregistrarea la testare sau vaccinare.

Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul ”CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit.

Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

Cum pot românii să călătorească în afara țării fără certificatul digital verde
Cum pot românii să călătorească în afara țării fără certificatul digital verde cu privire la COVID

În funcție de categorie, se completează:

  • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

Se apasă butonul ”Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID. Apoi, în meniul ”Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe contul respectiv.