Home » Știri » Pașaportul Covid. Când ar putea să intre în vigoare și ce au hotărât liderii UE

Pașaportul Covid. Când ar putea să intre în vigoare și ce au hotărât liderii UE

Manolică Anca / 26.02.2021, 13:12
Pașaportul Covid. Când ar putea să intre în vigoare și ce au hotărât liderii UE

Liderii UE aduc tot mai mult în discuție realizarea unui pașaport pentru cetățenii statelor membre care și-au administrat vaccinul împotriva Covid-19. Această decizie vine în contextul în care mai multe țări care depind în foarte mare măsură de turism doresc neapărat să salveze sezonul turistic din această vară. Iată când ar putea intra în vigoare pașaportul Covid.

Când ar putea intra în vigoare pașaportul Covid

Liderii țărilor membre UE au discutat în joi, 25 februarie 2021, despre ideea de a introduce pașaportul Covid în cazul persoanelor care s-au imunizat împotriva coronavirusului. Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a declarat înaintea reuniunii că dacă Uniunea nu reușește să se pună de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecţiei cu noul coronavirus, Austria şi alte state membre vor merge mai departe cu astfel de măsuri. Pentru introducerea unui pașaport Covid a pledat și premierul bulgar, Boiko Borisov.

Și se pare că ziua în care se va putea călători doar cu pașaportul Covid este tot mai aproape. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus în cadrul unei conferințe de presă că „Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, adăugând că executivul european are nevoie de aproape trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente. Așadar, spune aceasta, pașaportul Covid ar putea fi gata chiar la începutul acestei veri.

„Ne aşteptăm să avem paşapoartele de vaccinare gata înainte de începutul verii, dar nu pot să garantez acest lucru mai mult decât pot să garantez că vaccinurile vor fi livrate la timp”, a declarat Angela Merkel, după summit-ul virtual al liderilor UE.

Pașaportul Covid ar putea fi introdus la începutul verii
Pașaportul Covid ar putea fi introdus la începutul verii

Ce țări își doresc introducerea pașaportului Covid

Decizia de introducere a acestui pașaport vine și în contextul în care unele țări din UE depind într-o proporție foarte amre de turism și un nou sezon de vară compromis, ar putea avea urmări dintre cele mai grave asupra economiei. Cancelarul austriac susține ca „paşapoartele verzi digitale” pe telefoanele mobile să poată oferi deţinătorilor acestora acces în mai multe locuri, precum restaurante, evenimente culturale, sportive sau pentru turism. Însă, nu doar celor vaccinați, ci și celor care prezintă un rest recent de Covid 19 negativ.

Printre țările cu sectoare turistice importante care susțin introducerea unui paşaportului Covid, pentru a sprijini economia, se numără Grecia, Austria Italia şi Spania. De cealaltă parte, statele precum Franţa şi Germania sunt rezervate în ceea ce privește acordarea unor astfel de beneficii persoanelor imunizate, pentru că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări. Mai mult, încă nu este clar dacă o persoană care și-a administrat serul curativ mai poate transmite virusul. Nici președintele României, Klaus Iohannis, nu se arăta prea încântat de această idee, în luna ianuarie.

„Personal, nu consider că acesta este de o idee bună. Prin acesta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur şi simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare şi acest certificat va exista şi la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale”, declara preşedintele Iohannis.