Home » Utile » Cum se obține cazierul judiciar în București și ce fel de acte trebuie să ai la tine

Cum se obține cazierul judiciar în București și ce fel de acte trebuie să ai la tine

Pană Emanuela / 15.07.2021, 07:56
Cum se obține cazierul judiciar în București și ce fel de acte trebuie să ai la tine

Cazierul judiciar se solicită în multe situații, fie pentru obținerea unui job, fie pentru școala de șoferi, ori înscrierea la anumite cursuri și programe. Cazierul judiciar se obține la cerere, iar procedura este semnificativ simplificată în 2021, de cele mai multe ori, acesta fiind eliberat pe loc. Care sunt actele de care ai nevoie și unde trebuie să mergi pentru a obține cazierul judiciar în București, afli în continuare.

Cum se obține cazierul judiciar în București

Cazierul judiciar se numără printre documentele fără de care, în anumite situații, nu poți obține job-ul dorit ori nu poți realiza ceea ce ți-ai propus. Cel mai adesea, cazierul judiciar este solicitat pentru a te putea înscrie la proba practică (traseu) în cadrul școlii de șoferi și la dosarul de angajare, altăuri de alte câteva documente care te fac eligibil pentru a obține permisul de conducere, respectiv postul țintit.

Potrivit 7/1972, în cazierul judiciar se păstrează evidența persoanelor condamnate sau împotriva cărora au fost luate măsuri cu caracter penal. Cu alte cuvinte, cazierul judiciar este acel document prin care persoana sau instituția față de care urmează să-ți iei un angajament află despre relația ta cu legea de până acum.

Cazierul judiciar este necesar și când se depune un dosar de grațiere individuală, dar și pentru înscrierea la anumite cursuri sau accesul la anumite programe. În primul caz, documentul poate fi solicitat de următoarele persoane:

  • condamnatul;
  • copiii condamnatului;
  • soțul/soția persoanei condamnate;
  • apărătorul sau reprezentantul legal al condamnatului;
  • ascendenții, frații sau surorile persoanei condamnate.

După cum aminteam și mai sus, cazierul judiciar se obține la cerere, iar lista cu actele necesare este una restrânsă, procedura fiind mult simplificată în 2021.

Dacă ești din București și vrei să obții cazierul judiciar, tot ce trebuie să faci este să mergi la orice unitate sau subunitate de poliție unde există și un ghișeu special pentru eliberarea de caziere. De asemenea, este important de știut că se poate solicita eliberarea cazierului judiciar și în alt județ față de cel în care îți ai domiciliul, chiar și fără a avea mutație în respectivul județ.

Citește și: Cum se obține ajutorul de șomaj. Documente necesare și ghid de aprobare

Care sunt actele de care ai nevoie pentru a-l obține

Începând din anul 2017, obținerea cazierului judiciar nu se mai face contra-cost. Până în 2017, cine avea nevie de cazier trebuia să plătească o taxă de 10 lei pentru eliberare.

Actele necesare pentru obținerea cazierului judiciar
Actele necesare pentru obținerea cazierului judiciar

Mai mult, în 2021 vei obține cazierul judiciar pe loc sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazul în care cererea este depusă în România. De menționat că cererea poate fi depusă personal sau prin intermediul unui împuternicit, situație în care este nevoie și de o procură notarială.

În ceea ce privește actele necesare, iată care sunt acestea, în funcție de situație:

1. Acte necesare cazier în 2021, pentru persoane fizice

Pentru persoanele majore, dar și pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, este nevoie de următoarele documente:

  • cerere pentru eliberare cazier;
  • actul de identitate aflat în termen de valabilitate.

Eliberarea cazierului judiciar pentru minori sub 14 ani

În cazul în care cel care are nevoie de cazier este un minor de până la 14 ani, pentru obținerea documentului se socilicită următoarele:

  • cerere eliberare cazier judiciar;
  • actul de identitate al părintelui/tutorelui, în copie și original;
  • certificatul de naștere al minorului, în copie și original.

* Cazierul se poate obține de către părinte/tutore sau de către un împuternicit al acestora.

2. Acte necesare cazier pentru persoane juridice

În această situație, solicitarea de eliberare a cazierului trebuie depusă de către persoana juridică prin reprezentantul legal, care trebuie să își dovedească calitatea, la orice unitate ori subunitate de poliție conectată la la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român.

La depunerea cererii tip motivată, reprezentantul legal al persoanei juridice trebuie să prezinte și următoarele acte:

  • dovada calității de persoană juridică;
  • dovada că persoana care depune cererea este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante;
  • copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal.

În cazul persoanelor juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 3 zile de la data solicitării.

Foto cerere tip eliberare cazier judiciar